Premis Enderrock

Xiula s'endú el Premi Xesco Boix 2021

En el marc dels Premis Enderrock d'enguany, la banda barcelonina rep el guardó a millor disc per a públic familiar per 'Descontrol MParental'

Justament avui fa 75 anys que va néixer el músic i animador infantil Xesco Boix

Xiula per desequilibrar els cànons

| 03/02/2021 a les 10:45h

Xiula
Xiula | Arxiu
Avui es compleixen 75 anys del naixement del membre del Grup de Folk i animador infantil Xesco Boix i comencem el dia recordant-lo amb bones notícies. El guardó dels Premis Enderrock de la crítica que l’homenatja, el Premi Xesco Boix al millor disc per a públic familiar, queda enguany en mans de Xiula i el seu Descontrol MParental (autoeditat, 2020). El reconeixement, que forma part dels premis especials que atorga cada any Enderrock, ha estat decidit per un jurat especialitzat.



L’àlbum guardonat recull 14 melodies que la banda barcelonina ha enregistrat amb col·laboradors de luxe, entre els que es compten Albert PlaSuuBeth i Ivette Nadal, a més de Clara Peya i l'exitós tema conjunt "Mirada estràbica". Jan Garrido, ànima del projecte, comenta com A Descontrol MParental s'hi troba “l’aroma que les coses són tal com són i que mai no podran ser tan perfectes com ens agradaria perquè gran part dels ideals, de les creences i de les imatges que tenim al nostre cap no deixen de ser això: móns que no formen part de l’aquilara. Aquest disc convida a afluixar-se, a abaixar expectatives, a acceptar la vida que tenim”.

Però potser el més ressenyable d'aquest nou àlbum és el canvi de paradigma que ha suposat en l’obra de Xiula: i és que, sense oblidar el seu públic principal, ha volgut obrir una mica més els braços als pares i mares que, al cap i a la fi, escolten també els discos i acompanyen els petits als concerts. Així ho resumeix el grup: “tenim molt presents els adults i alhora volem que els nens i nenes puguin mirar el conjunt: que no només se sentin protagonistes ells sinó que vegin que conviuen amb uns adults imperfectes a qui també els passen coses”.

El títol provocatiu que engloba el llarga durada fa referència al control parental que permeten certs ordinadors i navegadors. “Quan nosaltres vam començar a utilitzar ordinadors, segurament els nostres pares i mares ja feien servir aquest tipus de tallafocs perquè estiguéssim ben cuidats. Ara aquest control se n’ha anat a la merda perquè els fills ho remouen tot. Els fills són un bon mirall per fer-te veure les coses que encara et cal treballar”, explica Garrido.


Sis anys i cinc discos
Xiula transcendeix des dels seus inicis l’imaginari de ser només un grup de música, i més enllà de cançons -educatives, ballables i crítiques-, també ha fet diversos espectacles i fins i tot llibres. Darrere del projecte s’hi troben Jan Garrido, Rikki Arjuna, Adrià Heredia i Marc Soto (La Sra. Tomasa). Plegats han publicat ja cinc discos al llarg de la seva trajectòria, i dos només el 2020: Donem-li una volta al món (autoeditat, 2014), 5472m (Viena Edicions, 2016), Dintríssim (autoeditat, 2018) i Cuarto Lagarto (autoeditat, 2020). A més, és clar, de Descontrol MParental.

El palmarès 
Amb aquest darrer i premiat àlbum, Xiula s’erigeix com el tercer grup a rebre el reconeixement de la crítica a millor disc per a públic familiar. L'han precedit Reggae per Xics, se'l va endur en la primera edició del guardó, l'any 2019, per Ballant damunt la lluna (Buenritmo, 2018), i 2princesesbarbudes, el passat 2020, amb La bona vida (CK Music, 2019).
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, PremisEnderrock2021, Premis Enderrock, Xesco Boix, Premi Xesco Boix, actualitat, Xiula

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.