Estrenes

El Quartet Brossa mostra el Mahler més còmic

Estrenem en primícia el primer avançament del seu nou treball discogràfic

| 05/03/2021 a les 13:00h

Quartet Brossa
Quartet Brossa
El Quartet Brossa està acabant d'ultimar el seu nou projecte: Folkestral (Satélite K, 2021). Ple d'eclecticisme i d'entusiasme, el col·lectiu Brossa farà un retorn a la música folk a través de les obres de grans compositors de la música clàssica. Avui, estrenem el primer avançament del treball, titulat "Frère Gustav", una versió folk del tercer moviment de la "Simfonia Tità", de Gustav Mahler.


En sintonia amb l'objectiu general de l'àlbum, "Frère Gustav" busca, a través d'un arranjament folk, adaptar algunes de les melodies més famoses dels compositors del segle XIX i XX. Per fer-ho, el Quartet Brossa intenta imprimir-hi el caràcter festiu i tradicional de la música popular en què s'inspiraven gran part d'aquestes composicions clàssiques. La sonoritat de l'acordió, molt pròpia de la música folk, així com la percussió, que en la cançó té un estil en molta més consonància amb les músiques populars que la música clàssica, són dos instruments clau per entendre aquest gir estilístic.

Quant al videoclip, destaca principalment la presència del pallasso Tortell Poltrona, que n'és el principal protagonista. A través de l'humor còmic i, fins i tot, surrealista, el videoclip satiritza trencant amb algunes de les convencions de la interpretació clàssica i, sobretot, amb el caràcter seriós i culte que se li sol atribuir a aquesta música. Aquesta sàtira es reflecteix en els intèrprets, que mentre no toquen fan altres tasques (alguns fan ganxet, altres truquen per telèfon...) o en Tortell Poltrona, que a poc a poc va boicotejant  tots els músics perquè no puguin tocar. En realitat, però, de la figura que més mofa se'n fa és la del director. Amb l'uniforme de general militar i la trampa que tot l'ensemble li para al final del clip, el Quartet Brossa vol posar en dubte el rol de poder que sovint aquesta figura ostenta.

Folkestral (Satélite K, 2021) veurà la llum el pròxim divendres 12 de març, i a part d'aquesta versió de Mahler, també s'hi podran sentir altres versions folkloritzades d'altres compositors com Xostakovich, Brahms, Falla o Stravinsky. El Quartet Brossa, conformat per Àlex Puig i Pere Bartolomé als violins, Imma Lluch a la viola i en Marçal Ayats al violoncel, ha decidit en aquesta ocasió sumar nous integrants per a conformar el Col·lectiu Brossa. Així, doncs, en aquesta ampliació del conjunt, s'hi sumen Gregori Ferrer a l'acordió, Albert Gumí a càrrec del clarinet, diversos vents i la guitarra, i Pinyu Martí a la percussió i la marimba.
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, tortell poltrona, Folkestral, Estrenes, Quartet Brossa

COMENTARIS

Mahler és brossa? NO!

Jordi Castanyer, 08/03/2021 a les 12:55

Fantàstic!. La cosa promet molt.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.