Entrevistes

BGKO: ​«Amb la pandèmia hem pogut dedicar més temps al nou àlbum»

La Barcelona Gypsy Balkan Orchestra presenta el seu nou treball, 'Nova era', aquest diumenge al Palau de la Música, dins del festival Tradicionàrius

| 13/03/2021 a les 13:30h

Barcelona Balkan Gipsy Orchestra
Barcelona Balkan Gipsy Orchestra | Arxiu
La Barcelona Gypsy Balkan Orchestra retorna als escenaris. En el marc del festival folk internacional Tradicionàrius, aquest diumenge 14 de març actuaran al Palau de la Música presentant el seu nou treball, Nova era (Satélite K, 2020). Per aquest motiu, avui entrevistem el contrabaixista del conjunt, Ivan Kovacevic, per conèixer de més a prop les novetats més properes del grup.



Com us sentiu presentant aquest nou disc i tornant als escenaris gairebé 4 mesos després? Us emociona tocar al Palau de la Música?
La veritat és que és curiós. Fa 4 mesos que no trepitjàvem un escenari i ara tenim l'oportunitat d'anar al Palau de la Música! Estem molt contents perquè és un orgull presentar el nou disc a la nostra ciutat, on ens sentim còmodes. I a més al Palau de la Música! És cert que que hi vam tocar una vegada, però fa molt de temps. La veritat és que ens sentim afortunats de poder actuar en aquest espai i fer-ho dins del festival Tradicionàrius, amb el que ja fa anys que intentem col·laborar, però per desgràcia, fins ara no hi havia hagut manera, ja que sempre estàvem amunt i avall viatjant. Almenys hem pogut treure alguna cosa positiva d'aquest context actual en el que no podem viatjar!

Com ha estat la incorporació de la Margherita Abita a la dinàmica de la banda? Què ha aportat de nou a la banda?
La Margherita ha portat energia renovada. Això és bastant normal quan en una banda entra un nou membre per un rol tan important com el del cantant. Sempre hi ha coses que canvien. Però en aquest cas ens ha aportat frescor, joventut i, òbviament, molt repertori nou. Ens ha ensenyat moltes cançons noves i ganes de treballar conceptes una mica diferents, però mantenint allò que sempre hem fet: treballar i investigar molt al voltant de les músiques folklòriques dels Balcans, de l'Europa de l'est i de la Mediterrània. Estem molt contents que sigui amb nosaltres. De fet, com a anècdota, ella versionava les nostres cançons fa uns anys, així que ja coneixia bé la banda, i això s'ha notat en la facilitat per treballar amb nosaltres. 

A banda del canvi de cantant, què destacaries d'aquest nou disc que presenteu? Perquè es titula 'Nova era'?
Sobretot, jo destacaria la dedicació que li hem posat a l'àlbum. És molt difícil que una banda amb un gran nivell d'activitat com la nostra, fins fa un any, li pugui dedicar la preparació, l'afecte i el temps suficient que voldria a un àlbum. La pandèmia ens va agafar enmig d'una gira per Itàlia, just quan començàvem a agafar embranzida amb la nova cantant i vam haver de tallar la gira en sec i tornar a Barcelona. A partir de llavors, davant la cancel·lació de tots els concerts que teníem a la vista, vam decidir tancar-nos i invertir molt més temps en el nou àlbum, que ja teníem planejat fer. Per aquest motiu, vam decidir titular-lo Nova era, ja que la nostra trajectòria iniciava una nova etapa tant a nivell musical, amb la nova cantant i els canvis que la banda ha fet per adaptar-se a ella, com a nivell vital.


Les cançons que presenteu en aquest treball són més aviat versions de cançons preexistents, emmarcades en estils musicals de diferents àmbits geogràfics de la mediterrània...
Totes són versions de cançons pràcticament oblidades de l'àmbit dels Balcans. Nosaltres tenim "l'obsessió" de la música tradicional, però durant molt de temps, pràcticament ningú no s'havia atrevit a portar aquestes cançons a avui en dia i adaptar-les a un llenguatge més modern. Afortunadament, en les darreres dues dècades han anat apareixent nous grups com nosaltres que hem anat fent aquesta tasca. Sempre intentem explicar que aquestes cançons no són gaire conegudes i que nosaltres intentem donar-los vida. Creiem que els valors d'aquestes cançons no s'han perdut mai, per molt que desaparegui la música.

En anteriors gires prepandèmia, acostumàveu a portar molts artistes convidats als vostres concerts. Amb el context sanitari actual, podreu mantenir aquest format?
És una bona pregunta! [Riu] És difícil. Evidentment, sabem que tot és molt més complicat amb la situació actual. Pensem que portar convidats és una part molt important de la nostra feina, ja que són artistes que han viscut moltíssim totes aquestes músiques i així es pot aprendre d'ells i veure les arrels autèntiques d'aquestes músiques. Anàvem a fer una col·laboració a Rússia amb un dels convidats que també portarem a Barcelona de cara a l'abril. A més, ja havia estat posposada des de l'any passat, però malauradament, ha hagut de tornar a ser cancel·lada per la pandèmia. Però tenim més plans. Justament ara, estem preparant una idea amb un gran format, -que, evidentment, dependrà molt de com evolucioni tot-, que és la de Balkan Reunion. Ja la vam fer el 2016 a la sala Apolo i va ser un èxit del qual en guardem un molt bon record. Des de llavors, però, no hem pogut tornar a fer cap concert amb una formació d'aquell estil, i ara, estem parlant de tornar-ho a fer de cara al gener de 2022. 

Què és el que més valoreu de poder tornar a fer una gira internacional?
Nosaltres estem molts acostumats a viatjar, fins fa relativament poc. I, realment, per nosaltres és la tornada a poder estar amb el públic. Quan fas 120 concerts cada any en tants països diferents perds una mica la noció del lloc on ets. Per tots nosaltres, el tipus de públic i la gent que coneixes pel camí és el que més ens motiva. Ens recordem molt més de les persones i de les seves històries que no pas de les ciutats i dels països. 
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Entrevistes, Barcelona Gypsy Balkan Orchestra, Músiques del mediterrani, Músiques del món

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.