Crònica

La clamorosa emoció de Maria Arnal i Marcel Bagés

La cantant badalonina i el músic flixanco van presentar a Portalblau les cançons de 'Clamor'

| 07/08/2021 a les 16:00h

Imatge il·lustrativa
F. Sergi Paramés
Maria Arnal i Marcel Bagés van actuar anit en una nova edició del festival Portalblau, que va tenir lloc a l'escenari del Fòrum Romà del MAC d'Empúries. El duo va presentar el seu esperat segon disc Clamor (Fina Estampa, 2021), una obra que s'obre a l'electrònica i a una concepció sonora més ambiciosa que la del seu sorprenent LP de debut 45 cerebros y 1 corazón (Fina Estampa, 2017).

Per als concerts, el duo es complementa amb el concurs del guitarrista David Soler, coproductor del disc i encarregat d'elaborar les textures sonores, i de la valenciana Mireia Vilar i la mallorquina Júlia Colom, els 'cors clamorosos' que anit van substituir Tarta Relena. El directe d'Arnal i Bagés s'arrodoneix amb una treballadíssima posada en escena, amb els moviments de les tres cantants molt ben coreografiats –en contrast amb l'hieratisme de Soler i Bagés–, i amb un excel·lent disseny de llums que afegeix teatralitat a la proposta.

El concert va començar amb dues de les cançons de Clamor, "Milagro" i "El gran silencio", una bona mostra del nou rumb artístic del duo, amb la introducció de capes sonores de la mà de Soler i Bagés, i l'ús desacomplexat de l'electrònica. Un disc, en paraules d'Arnal, "sobre les relacions, on juguem a veure el món des d'una altra veu". El cert, però, és que els moments on va aflorar l'emoció va ser quan van les cançons d'Arnal i Bagés van connectar amb l'arrel: amb la preciosíssima interpretació del "Cant de la Sibil·la" a tres veus a cappella, o amb dues peces del cançoner popular valencià com el "Ball del velatori" o la "Polifonia CDG" repescada del primer EP de la formació, Remescles, acoples i melismes, publicat el 2015. Van ser les cançons de 45 cerebros… les que van ajudar a elevar el concert; quan la veu d'Arnal es transforma des de la bellesa en una arma de combat per declamar els versos de Joan Brossa a "La gent", o quan evoca els versos d'Ovidi Montllor a "A la vida": 'Cante a la vida plena, / des de la vida buida. / Tanque els ulls, baixe el cap.'.
 

Maria Arnal i Marcel Bagés al Portalblau 2021. Foto: Sergi Paramés


La dependència de la proposta a la seqüènciació electrònica i l'escassa interacció d'Arnal amb el públic van afegir un pèl de fredor al concert, que va acabar amb la meravellosa "Tú que vienes a rondarme" i una de les cançons més rodones de Clamor: "Fiera de mí". Abans de cantar-la, Arnal va demanar al públic, davant la impossibilitat de moure's de la cadira a causa de les mesures sanitàries: "balleu a través nostre", i va afegir, "ser públic, avui en dia és molt difícil". Tot seguit, hora dels bisos amb la meravellosa lírica de "Meteorit ferit", i dues cançons més de Clamor: "Jaque" i "Ventura".

El Portalblau acollirà avui l'actuació d'Andrea Motis amb Randy Greer, i en els propers dies els concerts de Magí Serra & Anamaria Klajnšček (12 d'agost), Oques Grasses (13 d'agost), Manel (14 d'agost) i Miki Núñez (15 d'agost).
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Portalblau, Maria Arnal i Marcel Bagés, Empúries

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.