Entrevistes

Clima: «La nostra intenció és crear bon rotllo als concerts»

Entrevistem el grup empordanès, que presenta el seu primer disc 'T'he trobat a faltar'

| 12/11/2021 a les 10:00h

Clima
Clima | Xevi Abril
Quatre músics de l’Alt Empordà bregats als escenaris van crear el grup de fusió Clima a final de 2019. Enmig de temps de pandèmies i reivindicacions pel canvi climàtic, han enregistrat les deu cançons de la seva òpera prima, T’he trobat a faltar (Halley Records, 2021), un disc amb ganes de festa major. En parlem amb el cantant de la banda, Bertu Pujadas.



Després de 15 anys coincidint en grups i escenaris, què us va portar a muntar Clima?
Hem estat molts anys coincidint als escenaris, sobretot en Jordi Pujadas ‘Puji’, en Dídac Oliveras i jo –també en solitari com a Bertu–, i amb l’Héctor Pérez també vam coincidir al grup de versions Julay’s. Va arribar un moment que vam començar a tenir temes propis i vam decidir gravar-los com a banda. Tots teníem moltes ganes de tornar a crear, publicar un disc i començar una nova aventura.

Per què el nom de Clima?
Sempre és molt difícil trobar el nom per a un grup. Nosaltres en vam buscar un que fos fàcil i que es pogués dir en diferents idiomes, perquè un dels nostres grups anteriors tenia un nom molt complicat i això era un problema. Vam creure que Clima era un nom guai i, com que som de l’Empordà, a la nostra comarca també fa ‘bon temps’. A més, la intenció del grup és crear bon rotllo als concerts amb les cançons, i tot plegat queda englobat en la descripció.

Heu aprofitat els anys d’experiència a l’hora de gravar el vostre nou disc?
Sí, amb els grups anteriors, Direcció Prohibida i després Korxea, ja havíem gravat tres discos. No era la primera vegada que entràvem en un estudi, sinó que ja teníem experiència i ens ho vam passar molt bé. A més, per a la gravació –a causa de la pandèmia– vam tenir molt de temps, i això va ser el millor de tot.

Txarango i Doctor Prats són clars referents per a vosaltres. Hi ha algun altre artista que us hagi marcat especialment?
Crec que els components del grup som molt diferents entre nosaltres en aquest sentit: escoltem molta música i no tenim uns límits gaire marcats. Som quatre músics i ens agrada Phil Collins i Sting, o Extremoduro, Desakato i Delincuentes, a més de Txarango, BuhosDoctor Prats... No tenim uns referents clau sinó que ens agrada la música tal com la sentim i com l’entenem.


A la cançó “Cor fort” parleu de les pors i esperances de començar un projecte nou. És una referència clara al grup?
Depèn de com s’interpreti la lletra. Realment està escrita pensant en tot el que hem anant fent, perquè diu: ‘Si anem endavant, ho podrem aconseguir’. Però també pot tenir una altra visió. Com a país, per exemple, amb tot el procés que hem viscut, també es pot entendre des d’una altra òptica quan escoltes la cançó. Aquesta visió diversa és una idea que ens agrada defensar, perquè, al final, nosaltres escrivim les cançons pensant en algun tema concret o per algun motiu, però també volem que la gent se les faci seves. I això és el més bonic.

A “No hi pots faltar” parleu del confinament i d’aquesta època complicada que ens ha tocat viure en l’últim any i mig. Com us ha afectat en el pla personal i creatiu?
En el meu cas, havia estat donant voltes a moltes cançons i entre els mesos de novembre i desembre del 2019, abans del confinament, vaig demanar una excedència a la feina perquè tenia moltes idees i no tenia temps de treballar els temes a fons. I just tres mesos després d’haver tornat a la feina... Pam!, va arribar la pandèmia i tots tancats a casa.

Per tant, es podria dir que Clima ha sorgit de la pandèmia?
La veritat és que gràcies al confinament vam tenir temps de començar a treballar més intensament i donar voltes al nou projecte. Ens anàvem passant les cançons que havíem gravat, vam tenir temps de discutir-les i modificar-les, fins que al juny ja vam poder tornar a sortir. Ens vam trobar, vam començar a tocar junts i vam provar els nous temes fins que vam dir: “Endavant, ja podem gravar, perquè mola”.

La vostra música demana un format en directes que de mica en mica està tornant després d’un temps d’aturada. Com plantegeu els vostres concerts?
Tenim moltes ganes que la gent s’ho passi bé i de crear un bon clima als concerts. Aquesta és la nostra idea, presentar els temes en directe i veure com reacciona la gent. Com que a hores d’ara encara no hem pogut fer cap bolo, tampoc sabem com anirà, però estem treballant una gira i el públic ja decidirà si li agrada. A més, Clima som guitarra, baix, bateria i jo la veu, però a part a l’escenari portarem teclats, trombó i trompeta. Els músics amb qui presentarem el nostre primer treball ja havien estat a l’últim grup de versions que teníem, i mola molt perquè ja ens coneixem, sabem com treballem i tot és molt fàcil.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Halley Records, Clima, entrevistes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.