Crònica

El sol també es pon a Mallorca

El Canet Rock Mallorca omple Alcúdia de música en català

12.000 espectadors acudeixen a l'edició mallorquina del popular festival

| 24/07/2022 a les 18:00h

O-Erra al Canet Rock Mallorca 2022
O-Erra al Canet Rock Mallorca 2022 | F. Mikel Alors
Alcúdia va fer història en acollir per primera vegada el festival Canet Rock Mallorca, que fins ara només s'havia emplaçat al Principat, a Canet de Mar. L'esdeveniment va tenir lloc a Sa Tanca de Can Domènech, un espai privilegiat al costat de les ruïnes de la ciutat romana de Pol·lèntia, i amb el Puig de Sant Martí com a testimoni. El Canet Rock Mallorca va concentrar al llarg de prop de 12 hores a una dotzena de grups destacats de l'escena musical dels Països Catalans, donant especial protagonisme a artistes balears.
 
La cantautora de Marratxí MDMAR, amb el seu estil amable i dolç, va ser l'encarregada d'obrir la jornada. En plena onada de calor, amb temperatures que superaven els 35 graus, els primers assistents cercaven alguna ombra sota la qual acollir-se. Maria del Mar Payeras va presentar algun dels temes del seu segon àlbum, l'introspectiu Better Life (Blau, 2022).
 
Abans de l'hora prevista van actuar els mallorquins Anegats, que amb el seu pop-rock de factoria clàssica van congregar tots els presents a davant de l'escenari, i van fer aixecar els ànims sota un sol abrasador. En el seu repertori, a més d'interpretar algunes de les cançons del seu recent díptic Retorn (Blau, 2021 i 2022), van incloure cançons més emblemàtiques com “Irreals” o “Tramuntana” del seu àlbum Mons diferents (Blau, 2005) o “Avui va de bo”, de Paraules (Blau, 2009). El grup va voler agrair a l'organització poder formar part d'aquell moment històric.
 

Suu al Canet Rock Mallorca 2022. Foto: Mikel Alors

 
La barcelonina Suu va refrescar l'ambient amb la seva música adreçada als més joves, amb cançons com "Barcelona tropical". Durant l'actuació va presentar alguns temes del seu darrer disc Karaoke (Halley Records, 2022) com “Tu a Menorca i jo a l'Escala” –retitulada per l'ocasió “Tu a Mallorca i jo a l'Escala”–. Suu va aconseguir ballar el públic amb la seva particular versió de la coneguda cançó “Enamorado de la moda juvenil” de Radio Futura; i no va perdre l'ocasió per donar visibilitat al col·lectiu LGTBI tot fent onejar una bandera a l'escenari durant la posada en escena de “Eres un temazo”, tot  compartint complicitat amb altres assistents que aixecaven les seves banderes.
 
Coincidint amb la posta de sol van aparèixer sobre l'escenari O-Erra tot conjuntats de blanc, al ritme de “Mentre el món s'acaba”. Enmig d'un concert on van aconseguir fer corejar al públic les seves cançons, els manacorins van fer sortir per sorpresa a l'escenari a Èric Verges d'Els Catarres per cantar “En veu baixa” i provocar la bogeria dels espectadors.
 

Zoo al Canet Rock Mallorca 2022. Foto: Mikel Alors

 
Deprés d'O-Erra, i amb el públic entregat, va arribar el torn dels  Stay Homas, que van portar fins a Alcúdia els seus ritmes relaxats, fent remomorar als espectadorsaquells dies de confinament que van ser més portables gràcies a les seves mítiques “Stay Homa” o “Del revés”.
 
Un dels grups més esperats van ser Zoo. El grup de Gandia, liderat per l'MC Panxo, va etzibar tot l'arsenal de lletres reivindicatives i sornegueres des del primer tret amb "Avant". Zoo van arrencar crits d'emoció i van enfervorir un públic que saltava extasiat i corejava veritables himnes com “Ventiladors” o “Tobogan”. Un dels temes més celebrat va ser “Estiu”, la cançó que els va llançar a la fama i amb què van recordar el seu primer concert a l'illa, l'any 2014 a Sa Pobla.
 
Els Catarres van posar tota la carn a la graella amb un repertori farcit de cançons que ja formen part de l'imaginari popular, a més de presentar el seu darrer treball Diamants (Halley Records, 2022). Així van sonar, entre d'altres, “Invencibles”, “Rock & Roll”, “Vull estar amb tu” o el seu primer èxit “Jennifer”, que van recordar haver interpretat l'any 2011 en un concert a Porreres organitzat per Joves per la Llengua.
 

Oques Grasses al Canet Rock Mallorca 2022. Foto: Mikel Alors

 
Un dels moments àlgids de la jornada es va viure de la mà d'Oques Grasses. Els osonencs van mantenir el públic entregat durant tot el concert, i van despertar tot tipus d'emocions mentre repassaven alguns dels temes més coneguts dels discos: des de l'iniciàtic Un dia no sé com (autoeditat, 2012), fins als exitosos Fans del sol (Halley Records, 2019) i A tope con la vida (Halley Records. 2021). Els Oques van convidar al ball amb “Cul”, “Sta guai”, “In the Night”, “Petar-ho” o “Bye bye”, i van posar la pell de gallina amb cançons emotives com “Torno a ser jo”, "De bonesh” o “La gent que estimo”.
 

Pèl de Gall al Canet Rock Mallorca 2022. Foto: Pau Pasqual

 
Després de la piconadora musical d'Oques Grasses, els menorquins Pèl de Gall van posar la nota més rockera de la nit, amb el cantant Frank Pons desbordant energia des de l'inici fins al final. Pèl de Gall van fer vibrar els assistents amb melodies potents i cançons festives i estiuenques que parlen de tradicions i de la quotidianitat de l'illa –com “Terra i sal”, “Ses festes” o “Sa cançó d'estiu–, al costat de balades com “Maria” o “Paradís”, amb què van tancar la seva actuació.
 
La recta final de la nit la van protagonitzar Buhos, els mallorquins Xanguito i el combo de Montcada i Reixac La Pegatina, van ser els encarregats de posar punt i final al festival amb el seu "Gat rumberu", coincidint amb la sortida del sol.
 
El balanç final del festival no pot ser més positiu. 12.000 persones –segons l'organització– van assistir a la primera edició del Canet Rock Mallorca, demostrant que a les Balears és possible omplir un festival amb artistes d'arreu dels Països Catalans, i cantant en català. Tot hauria de ser a punt per una segona edició.
 

Escenari del Canet Rock Mallorca 2022. Foto: Pau Pasqual

Arxivat a: Enderrock, Canet Rock Mallorca, Canet Rock 2022, canet rock, MDMAR, Anegats, Suu, O-Erra, Stay Homas, zoo, Els Catarres, oques grasses, Pèl de Gall, buhos, Xanguito, La Pegatina

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.