Cançó per cançó

'Sin génerX' de Fera y las Disidentes, cançó per cançó

Repassem cada tema del primer àlbum del grup barceloní

L'amor lèsbic i veïnal de Fera y Las Disidentes

| 20/10/2022 a les 12:30h

Fera y las Disidentes
Fera y las Disidentes | Juan Miguel Morales
Fera y Las Disidentes és un projecte que va iniciar Thaïs Cuadreny “sense gènere ni etiquetes” i allunyant-se del mainstream. El set d'octubre van publicar el seu primer treball Sin génerX (Satelite K, 2022), i que “veu la llum després d’anys de lluita i activisme dins i fora dels escenaris”, segons assegura el grup. Repassem amb Cuadreny cadascuna de les 11 cançons que conformen el disc.

1. "Disidentes"
"Amb aquest tema hem volgut fer una declaració d'intencions, directa i sense embuts. Un tall de pop-punk-rock queer fresc, orgullós de la seva ploma lesbiana/marica/trans i sense complexes. No volem més silenci, volem que el desig dissident i la presència lesbiana, queer i femenina estigui present a les nostres cançons". 



2. "Muerte al fascismo, vivan gatitos", ft. Las Marikarmen
"El tema més divertit i també compromès del disc. És una bogeria de punk balcànic i de carrer que hem fet amb Las Marikarmen. Vam voler ajuntar la potència i la claredat del missatge amb alguna cosa que ens agrada a totes: els gatets!"



3. "La vecinita"
"Amb "La vecinita" volíem acostar-nos als sons propers a la cúmbia i fer una picada d'ullet a l'estiu i als amors entre veïnes. És una cançó per ballar-la de festa major i, alhora, un homenatge als barris amb comunitats antifeixistes, feministes, queer i antisistema de Barcelona -com ara Sants, el Raval, el Carmel, Vallcarca, Roquetes i tants altres.-"


4. "Màgia roja"
"El tema parla d'una nit robada a un dels afters locals que més han fet per la cultura underground al barri de Gràcia: el Magia Roja, que va tancar durant la pandèmia. Parla d'una nit de psicodèlia i d'una altra història d'amor entre dones, aquesta vegada, amb
regust de nit, new wave i cançó d'autor."



5. "Mi novia queer"
"És un tema explícit i no cal que l'expliquem gaire… una bomba de desig sexual gamberro per les nostres parelles i vincles queer, trans, mariques i lesbianes."


6. "Golondrinas, rompeolas (Mis bragas en tu ventana)"
"És un homenatge a Barcelona, a Montjuïc i al sexe lèsbic. És un record d'un matí de primavera, on una noia punk surt d'una rave i mira la ciutat tot baixant muntanya avall. Encén una cigarreta i pensa en la seva amant, que estén la roba en un terrat proper on, enmig de la bugada, sap que trobarà la seva roba interior (oblidada el dia anterior, després d'una nit juntes)".



7. "Identidad"
"Aquesta cançó és un diàleg amb mi mateixa, una altra ficció per il·lustrar les converses que moltes vegades tenim les persones no binàries o dissidents amb nosaltres mateixes, i tots els nostres 'Jo': la pluralitat de la nostra forma d'expressar-nos. També vam aprofitar per seguir visibilitzant la bellesa d'allò androgin i no binari amb el crit "Andrógina, Sobrenatural"."



8. "Ganar a jierro"
"Aquest tema és un homenatge a les dones raperes que van obrir camí al panorama urbà als anys 90, a la Mala Rodríguez d'aquella primera època i a tantes artistes que es van deixar la pell per seguir-nos obrint pas. Un joc a dos veus ben dur, sense efectes ni sàmplers, amb la jove rapera feminista Oli de La Clika Pika. Va ser difícil produir aquest tema, però ens va quedar potent. És una esgarrapada rabiosa i plena d'orgull davant una escena sovint masclista on les dones s'ho van haver de currar 'a jierro'".



9. "Mi alien favorito"
"És una adaptació del llibre Na lingua as bestas de la poeta Chus Pato, un cant dedicat a les persones considerades 'fora de norma' per ser, estimar, habitar i habitar-se més enllà de l'establert. Una declaració d'amor pels cossos i les persones dissidents que somien amb altres mons i altres formes possibles d'estimar i d'existir".



10. "Anna Prats"
"Ens agrada molt anar alternant temes més "seriosos" amb gamberrades riot-punk. "Anna Prats" està dedicada a una pija de dretes i a la seva colla de nenes privilegiades que assetjaven un noi trans i de família humil a cert institut de Sants".



11. "TDAH-MDAH"
"Aquesta cançó és la fi de festa dels nostres concerts. És una fantasia de 6 minuts i mig on passem del rock underground a fer referència al tema "It's My Party and I'll Cry If I Want To" de la Lesley Gore, fins a arribar a la ranxera punk amb tot d'ska al final. Ens agrada pensar que amb aquest tema fem les paus amb el món que ens envolta, amb nosaltres i amb totes les persones que s'acosten a les nostres cançons. La millor manera de tancar unes cançons que són tot intensitat!".
 
Especial: Cançó per cançó
Arxivat a: Enderrock, cançó per cançó, estrenes, cançons, Fera y Las Disidentes, sin generx, cançó x cançó

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.