Entre els cants de batre i el postbakalao

J.V. Frechina analitza i documenta en un llibre la cançó en valencià dels repertoris tradicionals als gèneres moderns

| 21/04/2011 a les 06:59h

Des d'avui fins a Sant Jordi, la web www.sonsdelamediterrania.cat recomanarà tres novetats editorials vinculades a la música d'arrel. La primera és la monumental La cançó en valencià (Acadèmia Valenciana de la Llengua), de Josep Vicent Frechina.


La cançó en valencià és un estudi exhaustiu que, des del mateix moment de la seva publicació, ha esdevingut l'obra de referència en aquesta matèria. El seu autor, Josep Vicent Frechina, és ben conegut pels lectors de les revistes Caramella i Sons de la Mediterrània, a més d'estar implicat en un munt d'activitats al voltant de la música i la cultura popular als Països Catalans.
El llibre, de 572 pàgines, aborda amb conexiement de causa la música cantada al País Valencià al llarg del temps, començant pels repertoris tradicionals i el cant valencià d'estil (gènere privatiu valencià amb "cantadors de dimensions artístiques colossals", segons l'autor) i seguint després per diferents estapes: "Els orígens de la nova cançó (1962-1968)", "Amics de la cançó (1969-1974)", "Cançó popular del País Valencià (1975-1981)", "El primer rock valencià (1975-1986)", "Quart creixent: la generació perduda? (1982-1992)", "Del Tradicionàrius al Tirant de Rock (1992-2000)" i "La música valenciana en el segle XXI".
Frechina no només para atenció a la música i els intèrprets, sinó que n'analitza les funcionalitats històriques, les evolucions experimentades a canvi de les transformacions socials i el difícil encaix amb les indústries culturals i les administracions públiques.
El treball, finalment, s'arrodoneix amb un apartat dedicat a la discografia valenciana, amb un completíssim inventari de música enregistrada en valencià, de totes les èpoques i de tots els estils.
La cançó en valencià es presentarà el 24 de maig a la Universitat Politècnia de València, el 27 de maig al CAT de Barcelona (20 h) i l'11 de juny al cafè L'infern de Massalfassar.

Foto: Sobretaula amb El Torrentí, als anys cinquanta.

Arxivat a: Sons de la mediterrània