Festival de Música Antiga dels Pirineus

La recuperació del patrimoni musical català

| 31/08/2011 a les 06:59h

La temporada de turisme de les comarques de muntanya s'ha impulsat enguany amb un festival de format peculiar: 19 concerts dissenyats i difosos en conjunt però celebrats a diversos municipis de l’Alt Urgell i del Pallars.



El Festival Internacional de Música Antiga dels Pirineus comença el 2011 com a resultat de la necessitat estratègica de potenciar els festivals ja existents a les ciutats de Rialp i la Seu d’Urgell, enguany capitals de l’esdeveniment, i d’incloure’ls dins un marc temàtic de referència.
La Seu d'Urgell i Esterri d'Àneu acolliran, els propers dies 2 i 3 de setembre, dos concerts protagonitzats per la música del lleidatà Josep Mir i Llussà (s. XVIII, Lleida – 1765, Madrid), un dels mestres de capella catalans del darrer barroc que va regentar institucions musicals de l’església a l’estranger i va llegar un catàleg d’obres molt extens. L’orquestra barroca Vespres d’Arnadí amb Dani Espasa al capdavant i el grup vocal La Xàntria dirigit per Pere Lluís Biosca interpretaran un recull d’obres sacres procedents dels arxius dels monestirs de Montserrat i Arantzazu. Totes dues formacions van néixer amb l’objectiu d’aprofundir en el repertori barroc de final del segle XVII i principi del XVIII amb criteris i instruments històrics –tot i que La Xàntria abasta un període més ampli que inclou la música vocal del renaixement al classicisme– posant especial atenció a la difusió del patrimoni musical català.
Els dies 9 i 10 de setembre tindrà lloc la clausura del festival a la Seu d'Urgell i a València d'Àneu, amb un programa de concert que també és una bona mostra de la missió del festival, basada en la recuperació del patrimoni musical català. El compositor Joan Araniés va exercir de mestre de capella a la catedral de la Seu d’Urgell durant el segon terç del segle XVII i va generar una obra que, si bé interessant, ha restat oblidada fins a l’actualitat –excepte la peça Xacona–. El grup Nuevo Sarao, creat especialment per a l’ocasió, serà l’encarregat d’interpretar aquest repertori rescatat gràcies a les investigacions dirigides pel musicòleg Màrius Bernadó. Rafael Bonavita dirigirà la formació protagonitzada per la mezzosoprano Marta Infante, el tenor José Pizarro, Laia Frigolé (soprano), la violinista barroca Guadalupe del Moral, Manuel Vilas (arpa) i María Elena Medina (violoncel barroc).
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz