De què va "Monsieur Cousteau"?

Ja es pot escoltar el primer senzill del nou disc d'Els Amics

| 24/01/2012 a les 00:01h

Des del primer moment van tenir clar que aquesta cançó havia de ser el single d'Espècies per catalogar (DiscMedi, 2012): "Ens atreia la idea de l'explorador postmodern, algú que, des del sofà de casa, és capaç de descobrir el món i anar a llocs sense haver-hi estat", diuen Els Amics. La cançó ja es pot escoltar tot esperant el disc, que es publicarà el 14 de febrer.


“Cousteau va ser la primera persona que va posar una càmera sota el mar. En realitat, va descobrir tres quartes parts del planeta. I a més ens el va portar a casa per fascicles! La cançó també parla d’aquella il·lusió del nen petit que descobriex el món en xandall des del menjador de casa”, diu el quartet. "Vivim en un món en què sembla que ja no hi ha res per descobrir, i resulta que cada any es cataloguen 12.000 espècies noves!"
"Monsieur Cousteau" és una cançó va néixer al terrat d'un d'Els Amics, durant una sessió de fotos amb Ibai Acevedo de promoció per al disc Bed & Breakfast: “L’Ibai ens va demanar que no féssim veure que tocàvem, sinó que toquéssim de veritat. Vam començar a improvisar sobre una lletra inventada que deia una cosa així com 'el forat de la capa d’ozó no l’hem fet ni tu ni jo ni en Chris Garneau'", expliquen. Chris Garneau és un músic francès que l’Albert Puig, periodista i mànager d’Els Amics, punxa molt al programa Delicatessen d’iCat FM. “D’ozó a Garneau i de Garneau a Cousteau... És bastant trist, però va sortir així, a partir d’una rima absurda. De fet, aquests versos van ser a la cançó fins poc abans de treure el disc...”, explica el quartet.
Quan buscaven el senzill, volien que tingués energia, que fes ballar, i que no fos la típica història d'amor: "La figura de Cousteau ens va motivar. És un concepte molt pop. Connecta amb la part més cinematogràfica, literària o fins i tot científica d'algunes cançons d'Els Amics. Sentir el seu nom vol dir pensar en l'univers dels vuitanta, els antics VHS, els documentals de TV2... Quan te l'imagines ja veus aquell color torrat de la Polaroid", explica Dani Alegret. Joan Enric Barceló afegeix: “Avui en dia pots estar mirant un documental de La 2 o del 33 mentre fas el cafè, i et trasllades als manglars de Costa Rica... I en sabràs molt però no hi hauràs estat mai. Estem tan acostumats a conèixer el món a través de la pantalla d’un televisor que ens sembla que podem conèixer la realitat només a través dels mitjans”.
Musicalment també és una cançó molt rica: “Volíem fer un tema que es resistís a la primera escolta. Quan el sents una vegada i arribes al final pots tornar-lo a escoltar i trobar-hi nous matisos. Com tot el disc, que és un disc de segones lectures", diuen.

Creix l'agenda

El calendari de concerts ha anat augmentant vertiginosament els darrers dies. La gira començarà al teatre Kursaal de Manresa (el 8 i 9 de març) i continuarà a Reus, Viladecans, Terrassa, Cassà de la Selva, Mataró, Sitges, Igualada, Granollers, Madrid, Barcelona, Tordera, Cervera i l'Hospitalet de Llobregat.



Arxivat a: Enderrock