'Oh My Love', cançó per cançó

Avui surt a la venda el nou disc de Quimi Portet

| 13/03/2012 a les 15:00h

Avui arriba a les botigues el nou disc de Quimi Portet, Oh My Love (Música Global, 2012). Fa unes setmanes, Enderrock.cat va estrenar en exclusiva el primer clip del disc, titulat també "Oh my love". Helena Morén Alegret, directora de redacció d'Enderrock, repassa les catorze cançons del nou disc de l'astre intercomarcal, a partir del que Portet anomena "el discurs explícit" de les cançons.


1. "Tinc una bèstia a dintre meu".

Serà el primer dels senzills del disc, on Quimi Portet es retrata "perillós", "mirant de fer mal" i entremig de "tristes serenates vora el foc", on "fugen les pubilles i a l'aplec faig el boc".

2. "Oh My Love".
Té fusta per ser un gran hit. A la cançó que canta a l'amor i dóna títol al disc, hi assegura que "l'estiu pot ser tan trist com les seves cançons", però amb el seu punt irònic també canta frases memorables com "penso en Voltaire i en Gipsy Kings, dec ser un intel·lectual" o "l'amor és l'anarquia que triomfa per uns breus instants".

3. "Putes paraules"
Gran lletra que contraposa qui parla amb qui calla sempre al final d'una relació: "hem de parlar de tot això / i si callem d'una vegada?", i Portet diu "que parlin les muses en si bemoll", quan "naufraguen les emocions".

4. "Fem el ximple"
Cançó amb protagonisme de guitarres, tot un himne rocker per fer positives proclames: "jo sóc feliç / no em voldria morir mai" i "fem el ximple i brindem per l'amor".

5. "Sunny Day"
Comença amb piano sol, una música trista per a una lletra divertidíssima, on una escena de platja conté diàlegs com: "Kevin no et treguis la gorra / quedaràs rostit. / Sharon no siguis pallussa / posa't la brusa que fa molt sol". Curiosament, ha quedat com si fos la cançó original, però sembla que la versió disco ("per a aplecs") que s'inclou al final del disc va ser la que va néixer primer, com a divertiment dels músics a l'estudi.

6. "Ràdio Infern"
Divertiment on canta Albert Pla amb veu radiofònica, i Portet vaticina: "Diuen que el món s'escalfa / però jo encara em moro de fred". O, mentre s'apaga el sol i el desig: "De ben segur que tindrem fred".

7. "Vida interior d'un lluç"

Si ja havia fet anteriorment un bodegó com "Paisatge amb anxova", ara Quimi Portet assegura que "no sóc artista plàstic", però fa un bon retrat del bestiari humà a través de la vida dels peixos, on conclou: "De tant en tant vesso una llàgrima de lluç".

8. "Estenent la roba"

El piano s'uneix a les programacions per dibuixar un escena veïnal, on el protagonista, "nedant i estenent la roba / em sembla estrenar una vida nova", tot fugint de les bestieses que el capfiquen.

9. "Carrer nou"
Cantada per Adrià Puntí, és un tema on hi cap de tot: guitarra acústica, programacions, guitarres elèctriques... Al "Carrer nou" del títol (que "de nou no en té res / carrer vell fet de refranys") hi bull el comerç i hi sonen "tocs de campana d'altres temps".

10. "Mil nou-cents seixanta-set".
Comença: 'Canto amb el cap / que el cor el tinc pansidet...', però és una cançó que, segons Portet, no té res d'autobiogràfica. L'any 1967 en Quimi tenia deu anys, i el 'set' del títol li anava bé a l'hora de fer anar la rima: "Ara tothom sembla vell / la gent gran fins al jovent / per això t'enyoro tant / mil nou-cents seixanta-set".

11. "Avions"

Una cançó dedicada als viatges i records divertits ("tornem a casa amb barrets mexicans"), on Quimi Portet canta als plaers del viatge.

12. "Girona (cançó crepuscular)"
Lletra nostàlgica, en la línia de "Carrer nou". Té un punt de mala bava ("mai no oblido els noms de pila dels mossens que em van ostiar") que se suma a una melanconia agredolça amb tonada tradicional inclosa ("els records i els fonemes s'apilonen / nyigo-nyigo calces de paper / la tomata verda i el pebrot vermell").

13. "Vida".
Lletra fabulosa que apareix en un "minut de desconcert". Portet pensa qui és, què fa i què té, i conclou: "tot el que tinc són mentides / tot el que dic són veritats".

14. "Pastor alemany"
Narra la vida d'un gos que somia ser heroi televisiu però en realitat no és més que una mascota normal i corrent: "els caps de setmana et banyen en una palangana".

15. "Sunny Day (versió per a aplecs)"
Una versió en clau ballable del "Sunny Day". Apunta per ser una gran cançó de l'estiu, amb l'estil cool de Boney M. En aquesta versió hi ha un "predomini del sol / tothom somriu socarrimat". 

16. "Ora Pronobis" (bonus iTunes)
L'última hora de la propaganda de Quimi Portet. "És un cant a la música una mica ingenu". La peça només està disponible realitzant la compra digital del disc a través d'iTunes.
Arxivat a: Enderrock