Tot un testament musical

Entrevista amb Mara Aranda, una de les protagonistes de la propera Fira Mediterrània

| 13/10/2012 a les 06:59h

Mara Aranda i el seu refinat grup Solatge, amb el qual aborda el repertori popular dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó, presentaran a la Fira Mediterrània el seu segon treball, que recull el testimoni de l’extraordinari Dèria (Galileo, 2009). En parlem amb la cantant.


El nou àlbum de Mara Aranda i Solatge es diu Lo testament i pren el nom d’una de les peces que en formen part, un conegut romanç valencià amb variants arreu del territori (a Catalunya se sol conèixer com “El testament d’Amèlia”).

SONS: Per què heu anomenat el vostre segon treball Lo testament?
MARA ARANDA: Lo testament, del llatí testatio mentis, "testimoni de la voluntat", o del llatí testis, "testimoni". No vull esperar a desaparèixer per fer aquest repartiment de béns i fortuna, no m'agradaria morir abintestato, sinó repartir ara el que tinc i tindre la certesa que arribarà a aquell o aquells als qui estan destinades eixes 'riqueses', que no són meues, simplement n'he estat custòdia durant aquestos anys fins que us les pose a les mans.
 
SONS: El repertori segueix la línia del primer disc? Quines peces heu fet?
M.A: Sí, continuem revisitant els territoris de l'antiga Corona Aragonesa, que va comprendre molts territoris de llengua comuna, amb peces que es conserven en la tradició oral, amb diferències, en aquestos territoris. Bolero, copeo, danses d'onze, jotes de matinada, un tema occità, el romanç de lo testament, cançó de bressol, nadales...

SONS: Quin procés heu seguit per fer els arranjaments? Ho heu fet plegats tot el grup en assajos? Cadascú ha aportat les seves idees a casa i després ho heu posat en comú?
M.A: En aquest disc Eduard Navarro, figura fonamental en la direcció de la formació, ha seleccionat tots els temes que conformen Lo testament, sobre tot a partir de la importantíssima i fonamental fonoteca de materials, que ens ofereix una recopilació sonora de música tradicional valenciana, a la que acompanyen també estudis i anàlisis, gavats directament tal i com els produïen els seus intèrprets naturals en el transcurs d'activitats laborals o festives. En la part de la composició no només hi ha algun tema complet composat i arranjat per Eduard, hi ha temes tradicionals als quals Eduard ha donat la volta a partir de de les versions documentals, a més de composar moltes de les parts cantades. Ha tret harmonies, decidit l'instrumentació, ajustat a les tessitures de la meua veu i dels instruments, etc.
Evidentment, sempre hi ha aportacions de la resta dels músics, molt actius i creatius, que suggereixen alguna idea, alguna variació més adequada al seus respectius instruments, etc. que fan que la seriositat i la magnitud del treball encara es vega reforçada i amplificada, no solament a nivell musical sinó també humà, perquè en eixe punt ja es crea una participació activa i comuna, que han fet que el so personalíssim de Solatge siga identificable, com efectivament ho és, a partir de les primeres notes de la seua escolta.

SONS: Quina formació tindreu en directe?
M.A: En principi per a escenaris mitjans a l'Estat espanyol i també per a la gira europea que en aquest moment estem preparant, serem Josep-Maria Ribelles (arpa i flabiol), Eduard Navarro (vents tradicionals, gralla, tarota, dolçaina, sacs de gemecs, moraharpa i llaüt valencià), Jota Martínez (viola de roda, guitarra llatina, guitarra morisca, baglama i sitar), Abel García (viola de roda, lauto i baglama) i jo mateixa, Mara Aranda (percussions i veu).

Mara Aranda & Solatge actuaran el dissabte 10 de novembre (23 h) a la sala El Sielu. El CD recopilatori de la 15a Fira Mediterrània, que s'encarta amb el número d'octubre de la revista Enderrock, inclou un avançament del treball: la cançó "Més silenci".

Arxivat a: Enderrock