Les claus del soul'n'funk a la catalana

Una guia de tots els colors de la música negra de Barcelona

| 06/11/2013 a les 07:00h

La capital catalana s’ha convertit gairebé sense voler en l’epicentre d’un nou moviment musical que neix des del més absolut underground: la música negra. Des d'Enderrock.cat us donem algunes pistes per estar al dia i gaudir d’un estil a reivindicar per qui li agradi la bona música i estigui obert a noves sensacions. Grups, webs, locals, festivals, discos, botigues de discos, sessions, documentals...
Deixant de banda estils com el jazz i el blues, molt ben representats a la capital catalana, Barcelona ha vist créixer en questió de poc temps a una escena que es mou en unes direccions musicals poc convencionals pel gran públic com el funk, el soul, el rhythm&blues, el boogaloo o el neosoul, entre d’altres subestils que conflueixen en aquest arbre genealògic com és la música negra o música afroamericana.
Començant pels pioners com La Fundación Tony Manero, que van adoctrinar en aquest àmbit un nou públic, o Slips, formació que va combinar el funk i el rap de manera molt digna a principi dels anys 90, Barcelona sempre ha estat al capdavant de les noves tendències, tot i que la música negra sigui més aviat una vella tendència musical i la mare de totes les músiques modernes. Però les ganes de reivindicar-se de molts grups, combinades amb una nova generació de públic i de diferents activistes que han dignificat aquest estil, ha fet que Barcelona, ara per ara, sigui considerada per molts la capital de la música negra del sud d’Europa.
Encara queda molta feina per fer, però la situació actual del soul'n'funk a la capital catalana ens dóna l'energia necessària per ser mitjanament optimistes, i pensar que alguna cosa està passant en el món de la música negra en una ciutat tan 'moderna' com Barcelona. A continuació us convidem a repassar la guia imprescindible de la Barcelona més negra…


 The Excitements Foto: Arxiu The Excitements

Els grups  
Actualment a Barcelona podem trobar prop dequaranta  grups que es mouen dins l’àmbit de la música negra i les seves variants estilístiques com el soul, el funk, el boogaloo, l’afrobeat, el neosoul o el rhythm'n'blues. Alguns dels més destacats i als quals hem de seguir la pista són: The Excitements (rhythm'n'soul), The Slingshots (deep-funk), Los Fulanos (latin, soul & boogaloo), Cardova (funk), The Black Beltones (soul), Elêctric Gozarela (latin–funk & boogaloo), Tirantlofunk (funk-rhythm & blues), Vermouth Time (soul-jazz), JizzyFree (soul-funk), Mampön (afrobeat), Marina BB Face & The Beatroots (funk), Leila (neosoul - r'n'b), Sara Pi (neosoul - r'n'b), Ster Wax & The Fuss (soul – rhythm'n'blues), Casimiro Funk (funk), The Flytones (soul-funk) o Alma Afrobeat Ensemble (afrobeat).

Locals
Evidentment el temple de la 'black music' a Barcelona, tant pels concerts com per les sessions de DJ, és el Marula Cafè del carrer dels Escudellers. Acaben de fer quatre anys amb la mateixa il·lusió que el primer dia i amb una festa d’aniversari on van actuar el japonesos Osaka Monaurail i els britànics The New Mastersounds, dues bandes que representen la filosofia musical de la sala. Tampoc podem oblidar el Jamboree Jazz Club, que gràcies al seu nou director musical s’obre a altres estils 'negroides' com el soul, el funk o el boogaloo. El Cafè Royale també és un altre dels locals que està dinamitzant l’escena, sobretot gràcies a les “SuperflyParty” que protagonitza el grup The Flytones.

Festivals
Durant tot l’any a Barcelona podem gaudir de diferents festivals i mostres, uns de més modestos i altres amb més pressupost però amb un únic objectiu: la promoció de la música negra a Barcelona. Bons exemples són el Say It Loud (octubre), el 9 Barris in Black (febrer), el Mas i Mas Festival (agost) o la Blackcelona Explosion!, amb dues cites a la tardor i la primavera, organitzada per la plataforma de promoció dels grups de soul'n'funk barcelonins Blackcelona.
També volem esmentar el Black Music Festival, que tot i que se celebra durant el mes de març a Girona, molt del seu públic prové de les comarques barcelonines, i el seu concert inaugural sempre es realitza a Barcelona. Un altre dels festivals descentralitzats i que cal tenir molt en compte és el Ponent Roots Festival de Lleida. Aquest any se celebra el divendres 15 de novembre al Cotton Club i tindrà un cartell de luxe amb la presència de grups com The Excitements, The Pepper Pots i Soweto.



Discos
Un dels discos que representa millor aquesta nova escena és Blackcelona. A collection of soul&funk music from the city of Barcelona (DiscMedi, 2012), una recopilació que ens mostra molts dels grups que es mouen i representen els diferents àmbis de la música negra, entre els quals The Excitements, Los Fulanos, The Slingshots, Cardova, Electric Gozarela, Vermouth Time i molts més. La plataforma Blackcelona ja està preparant el segon volum d'aquesta recopilació que veurà la llum la primavera del 2014. Altres discos imprescindibles per entendre aquest nou moviment poden ser el nou disc de The Excitements Sometimes Too Much Ain't Enough (Peniman Records 2013) o Si esto se acaba que siga el boogaloo (Lovemonk 2012) de Los Fulanos. També s’esperen amb molta expectació el primer disc de The Slingshots i el dels pioners del soul-jazz a Barcelona, Vermouth Time.

Botigues de discos
A Barcelona cada cop hi ha menys botigues de discos, però si us n'hem de recomanar alguna que cuidi la gent, la música negra i els vinils, aquesta és Funk & Soul Records, a la ronda de Sant Pau 17-19. També és una cita obligada per als col·leccionistes Daily Records, al carrer de les Sitges 9, o Disco 100, al carrer Escorial 33 al barri de Gràcia.

Sessions
La gent de les Soul Finger Sessions ja fa temps que es mou per Barcelona amb la seva legió incondicional de fans. Ara els podem trobar al Harlem Jazz Club cada dissabte a partir de la 1 de la matinada, amb una bona selecció dels millors DJ que fan ballar el personal a ritme del millor reggae, soul, funk, rhythm&blues i boogaloo.

Una revista 
La bíblia de la música negra sense cap mena de dubte és la revista Enlace Funk, editada a Madrid i distribuïda per tot l’Estat només a botigues i llibreries especialitzades. És la publicació de referència per a que vulgui estar al dia de tot el que pasa en aquest moviment. Imprescindible.

Una web 
Amb més de 35.000 visites mensuals, actualment la revista digital i web Soulspain.com és el millor canal per informar-vos de totes les novetats del soul i el funk tant català com estatal.



Un documental
Les plataformes Webdocc i Blackcelona van unir les forçes per realitzar el documental Groove BCN. A la primera part, el documental explora en la Barcelona més negra i els seus grups i dóna resposta a moltes preguntes, com ara si existeix la música negra a Barcelona. Si vols saber la resposta o treure'n les teves conclusions, pots veure aquest interessant documental tant a la plataforma Vimeo com a les webs Blackcelona.cat i Webdocc.cat. La segona part està prevista per al 2015.
Arxivat a: Enderrock