Passejades musicals amb Vinyoli

Avui es commemora el 30è aniversari de la seva mort

| 30/11/2014 a les 07:00h

El 2014 se celebra el centenari del naixement del poeta barceloní, i a més avui l'homenatge és doble perquè fa 30 anys de la seva mort. És per això que proposem una banda sonora que recupera els seus versos a càrrec de Joan ColomoDídac RocherEduard Iniesta i sobretot Xavier Múrcia, que li dedica tot el seu últim disc i espectacle, A través de Vinyoli (Discos a Mà).





 
Joan Vinyoli Foto: Comissió de l'any Vinyoli

Joan Vinyoli (1914-1984) és un poeta d'una autenticitat i radicalitat impecables i implacables, que va saber connectar amb la poesia europea contemporània i de tots els temps, tot demostrant que es podia fer poesia catalana de caire universal. Llibres cabdals de la seva obra són Primer desenllaç (1937), Les hores retrobades (1951), El callat (1956), Tot és ara i res (1970), Encara les paraules (1973) –Lletra d'Or–, Vent d'aram (1976), Llibre d'amic (1977) –escrit entre 1955 i 1959–, Cants d'Abelone (1982), A hores petites (1981), Domini màgic (1984) i Passeig d'aniversari (1984). Per Ara que és tard (1975) va rebre el Premio de la Crítica i el premi de la crítica de Serra dOr.



Molts músics han recuperat els versos de Vinyoli: Toti Soler (sol i amb Ester Formosa), Mariona SagarraMirna i Maria del Mar Bonet, entre molts altres. Xavi Múrcia a A través de Vinyoli ha celebrat la poesia del poeta amb unes adaptacions fantàstiques i eclèctiques, que van des d'un inici de cantautor a la manera de Leonard Cohen per al poema "Cançó blava" (amb versos ja imponents com 'No goso fer res absolutament sinó, quiet, mirar el dedins secret del blau de la paraula') fins a aquell "Aplec" que ens commou amb el clam 'Uneix-te a tots. Inventa't l'alegria', passant per la rockera "Un home està cavant", on se sent la complicitat i contundència dels músics que l'acompanyen, Albert Vila (baix i banjo) i Xarli Oliver (bateria, programacions i serra). El fill de Vinyoli, Albert, fa el text de presentació del llibret del disc i apunta com Múrcia aporta una "interessantíssima interacció amb la poesia de Vinyoli", plena d'"electricitat, tecnologia, artesania i força", alhora que afirma que "arriba perquè a ell li arriba i sap com fer-lo arribar".



Toti Soler ha passejat enguany l'espectacle Intensament, Vinyoli, acompanyat de l'actor Joan Massotkleiner i de la veu de Gemma Humet . Toti Soler hi ha reviscut poemes de Vinyoli musicats pel seu pare, Jordi Soler Bachs . És un luxe poder escoltar aquesta gravació d'un d'aquests recitals, el del 4 de juliol de 2014 al Festival Paraules Nocturnes de Santa Coloma de Farners.



Eduard Iniesta té tot un espectacle dedicat a Vinyoli al costat de Mercè Sampietro, anomenat La petita casa de mi mateix, amb el qual està fent gira ara (ja n'havia fet un altre amb Lluís Soler, també musicant Vinyoli, anomenat Ens hi ha portat la paraula ). A més, a l'espectacle Pertanyo a la llibertat  musica una vintena de poemes de diferents poetes, entre els quals n'hi ha tres de dedicats a Vinyoli, "Retrat de família", "Perfectament recordo" i "Vida vulnerable", cançó que va enregistrar a l'Auditori de Barcelona el passat 8 de febrer, al costat dels músics Roger Soler, Miquel Àngel Cordero i Quim Ramos, i que es pot veure en el vídeo anterior. 



I el passat 15 de setembre es va presentar a la Llibreria Calders el llibre La mano del fuego (Candaya, selecció i pròleg de Jordi Llavina, traducció de Carlos Vitale), i a la presentació hi va haver dues interpretacions de l'obra de Vinyoli: Joan Colomo va cantar "Ven a mí, dulce muerte", basant-se en el poema traduït del llibre que es presentava, i Dídac Rocher va recuperar una musicació antiga que tenia del poema de Vinyoli, "Pollets". 



Arxivat a: Enderrock