Actualitzat el 17/11/2021

Dan Peralbo, guanyadors del 21 Sona9

Microhomes guanya el Premi Joventut-Cases de la Música, Crisbru l'Èxit, i La Fera, el Premi Verkami per Votació Popular

La Salamandra de l'Hospitalet de Llobregat ha estat l'escenari de la final de la 21 edició del Sona9. Un últim capítol del concurs de música emergent de Catalunya que després de dos anys s'ha pogut realitzar amb públic presencial a la sala.

  Dan Peralbo a la final del Sona9 Foto: Carles Rodríguez

Dan Peralbo  s'ha proclamat guanyador de la 21a edició del Sona9 en una competida final. El bandautor ha descarregat el seu directe enèrgic i sense concessions. Potència, atreviment i contundència han estat les grans marques de la casa. Fins i tot, ha arrencat els crits del públic, que ha corejat la tornada de gran part de les seves cançons. A més, la formació tampoc no ha oblidat alguns dels seus detalls musicals de qualitat, com alguns girs harmònics sorprenents. Amb el Premi Sona9, que Dan Peralbo  ha rebut en mans de la banda guanyadora de l'edició de l'any passat Reïna , el grup de Torelló podrà enregistrar un EP i un videoclip, i girar en festivals musicals com l’Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, La Mercè i les Festes de Santa Tecla, entre altres premis.

 
  Microhomes Final Sona9 2021 Foto: Carles Rodríguez  
 

El premi Joventut-Cases de la Música, que obté el segon classificat, ha estat per a  Microhomes , que ha fet gala del seu pop reflexiu, introspectiu i profund. Amb un directe creixent, la seva singular sonoritat s'ha bastit tant dels diferents matisos tímbrics de la guitarra d'Ignasi Cuadern com dels canviants patrons rítmics de la bateria de Joan Queralt. El guardó rebut pel trio barceloní consisteix en l'enregistrament a Bucbonera Studios i edició digital d'un senzill amb dues cançons, la gravació d’un videoclip, i una minigira en diferents festivals i mostres musicals de Catalunya. Però, enguany, s'ha ampliat la seva dotació i el premi també inclou l’accés directe al programa Incubadora Musical, gestionat per Cases de la Música amb una beca d’ajuda a la producció, gravació, gestió, assessorament i suport a la creació.
   Crisbru a la final del Sona9 2021 Foto: Carles Rodríguez

El premi Èxit, que s'atorga al tercer classificat, ha estat per a  Crisbru , i comporta material musical per valor de 1.500€ i una minigira en diferents festivals i mostres musicals de Catalunya. En un to més intimista,  Crisbru  ha mostrat el seu pop d'autor, amb destells i influències del funk i del rythm'n'blues. La veu de Cristrina Brugada s'ha embolcallat al llarg de la seva actuació amb la guitarra elèctrica, que alternava el protagonisme amb els teclats i les prominents línies del baix.
 
El premi per Votació Popular Verkami, que rep el grup amb més vots del públic durant la fase preliminar del Sona9, se l'ha endut la formació  La Fera , i consta de 1.000€ en material musical.  
 
La nit, a més, ha estat amenitzada per l'actuació de la banda guanyadora del Premi Joventut en l'anterior edició del concurs:  Les Buch . La banda terrassenca hi ha presentat les cançons del seu disc  Monstres  (autoeditat, 2021) en un concert explosiu ple de rebel·lia i reivindicació social. Cançons de curtes però ben contundents com "Soc com soc", "Darrere teu" o "No és no" han entusiasmat el públic de la Sala Salamandra més amant del rock i el punk d'alt voltatge.
 
Així, Dan Peralbo  se suma a la llarga llista de guanyadors del Sona9, que en els darrers anys ha premiat grups i artistes com  Reïna  (2020),  Maria Jaume  (2019),  Sandra Bautista  (2018),  Senyor Oca  (2017),  Lakaste  ( 2016),  Est Oest  (2015),  Trau  (2014),  Copa Lotus  (2013),  Empty Cage  (2012),  Nyandú  (2011) i  La iaia  (2010). 

El Sona9 està organitzat pel Grup Enderrock, Catalunya Ràdio - iCat, TV3, els departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català d'Empreses Culturals amb la col·laboració de les Cases de la Música i el patrocini d'Estrella Damm. A més, rep el suport del Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Palma, i la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Cultura.