Actualitzat el 25/06/2024

Hereus del Beat, Sordida i Partiperes porten el ritme al Sona9

L'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona ha acollit el setè concert preliminar

A l'Antiga Fàbrica Estrella Damm s'ha pogut gaudir del hip-hop dels terrassencs Hereus del Beat i els barcelonins Sordida, i el pop electrònic del grup de Sant Cugat Partiperes.


Avui ha tingut lloc el setè concert preliminar del Sona9 2024, i el darrer dels quatre que s'han celebrat a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm, a Barcelona. Després de la inauguració a Tarragona, el concert a València i Lleida i els primers tres concerts a Barcelona, aquest vespre s'ha pogut sentir el hip-hop dels terrassencs Hereus del Beat i els barcelonins Sordida, i el pop electrònic del grup santcugatenc Partiperes.

El tret de sortida d'aquesta setena preliminar l'ha fet el grup terrassenc Hereus del Beat. Amb una forta inspiració en el rap clàssic, el conjunt format pels vocalistes Pau Casanovas 'Fresko', Xavier Soler 'Eluss MC' i Xavier Carnicé 'Vaxx', i el beatmaker Martí Galán -conegut pel seu altre projecte musical Galgo Lento- ha fet sonar temes com "Big Mac" i "Sota la pell", que han deixat clara la influència del rap estatunidenc. Han seguit amb "Rial hip hoppa", que satiritza sobre els clitxés en què molts cops s'ha etiquetat el gènere, o la melòdica "Camping gas". Abans d'encarar el tram final de l'actuació han convidat a Galán a agafar el micròfon en la cançó en què col·laboren, "La caleta". Per acabar han deixat "Diga-li al DJ", que el públic ha corejat, i "Elon Musk", dedicada irònicament al magnat sud-africà.A continuació, ha estat el torn del trio barceloní Sordida, format pels rapers Martí 'Diggm'clua' i Cesc Soto 'Kuya', i la cantant de folklore La Chunga (Mariona Longarón). "Eiii" ha estat la primera cançó que han interpretat i que ja ha evidenciat la fusió entre rap i neo soul pròpia del grup. Després d'uns problemes tècnics, han seguit la seva actuació sense deixar-se intimidar amb "Suqui" i "Por tu casa", en què La Chunga s'ha lluït amb líriques melismàtiques d'aroma flamenca en castellà. El trio ha tancat el concert amb "Goya" i "Tot bé", incloses en el seu recent treball Tot bé (autoeditat, 2024), i que els seus fans ha cantat també.
Finalment, la formació de Sant Cugat del Vallès Partiperes ha portat el seu pop electrònic a l'Antiga Fàbrica Estrella. Han arrencat amb "He de fer-me el tupper", una cançó que ja ha establert de què va el seu 'petardeig' vallesà, honest, quotidià i amb regust reivindicatiu. Tot seguit, han entonat la inèdita "La vella Montserrat", sobre la gentrificació, abans d'abandonar-se al pop petard i gastronòmic amb "Parmigiano obligatori", amb què han fet cantar al públic, "Bocata calamars" i "Avui kebab", amb què s'han acomiadat entre crits d'ànim dels seus seguidors.Les preliminars del Sona9 continuen divendres 28 al Teatre Municipal de Manacor (Mallorca) i finalitzaran a l’Auditori Nacional d’Andorra (Ordino) i a la Sala Mirona (Salt).