Actualitzat el 02/09/2020

Franc es corona a la primera preliminar del Sona9

Crònica de l'eliminatòria amb Lles, Irieix i Franc a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm

La banda barcelonina ha aconseguit el 72% dels vots en aquesta primera jornada de concerts preliminars. En segon lloc ha quedat Lles (22%) i en tercer, Irieix (6%)
El Sona9 ja té el primer dels grups que passaran directament a la fase final de la votació popular. La banda barcelonina Franc ha estat l'artista més votat dels tres que han obert avui els concerts preliminars del concurs. Així, el 20 de setembre, el públic haurà d'escollir entre Franc i els cinc grups que, com ell, rebran la màxima puntuació en les propers concerts preliminars.
 

Lles. Foto: Carles Rodríguez


Lles ha obert aquest vespre el primer concert preliminar del Sona9 d’enguany. Després de la presentació de Dimas Rodríguez, que ha donat la benvinguda a la primera jornada d’aquest Sona9 excepcional, Lluís Arruga ha pujat dalt l’escenari de l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm per presentar el seu projecte, Lles.El músic de Collbató ha emocionat amb els seus acords íntims i ha anat enfilant la seva proposta personal de pop metafísic. “Estic molt content d’obrir el Sona9”, ha comentat el músic abans d’arrencar el concert amb “Elquesentim”, “espero que gaudiu molt de les cançons”. Entre còmic i existencialista, Lles ha seguit l’actuació amb “Això no és una sitcom” -un tema que l'artista reconeix que va sorgir de “mirar moltes hores Cómo conocí a vuestra madre”- i “La Margarida” -una cançó que ha farcit amb una explicació, fictícia o real, en què un tal Josep, amfitrió d’un club de lectura, els explicava a ell i al seu amic, la seva història d'amor amb la Margarida, una bona noia a qui en Josep va fer mal. Lles s'acomiadat finalment amb un agraïment i la darrera cançó, que va presentar al concurs, “Ei , pensament, que estàvem ballant”. “Ha estat el primer concert de la meva vida tocant les meves cançons”, ha reconegut el músic en una entrevista que amb Dimas Rodríguez, just acabat el concert.


Irieix. Foto: Carles Rodríguez


Des de Granollers, el duet Iriex ha estat el segon en trepitjar l’escenari. Plegats, Lluís Margarit i Pol Clusella han sabut unir pop contemporani amb cançó d’autor i electrònica, i lletres sensibles, amb humor i sarcasme. I ho han demostrar amb temes com “El gelat”, una cançó que Lluís Margarit (veu i guitarra) va escriure a la seva mare , “Veig un futur”, una mirada crítica a “Instagram”, “He vist la por”, “Añorarte”, o la tendresa de “Cada matí” i la seva declaració d’amor, amb el seu punt just d'ironia, humor i despreocupació.

 


Franc. Foto: Carles Rodríguez


L’últim en pujar dalt l’escenari és la banda barcelonina Franc que presenta la seva particular proposta de pop d’autor amb influències de folk i soul. Comença l’actuació amb “Eclipsi llunar”, una cançó que va escriure en Francesc Abril per a “una persona especial”, sobre quan ens sentim petits i insignificants. L'ha seguida “Dies com avui”, un tema amb un regust de funk sobre la infància. “Standby” ha estat la següent cançó que ha defensat Franc, feta en confinament i amb què revaloritzen la soledat. Per tancar, la banda ha escollit “La festa de la teva mort", una cançó que poetitza la mort de l’àvia d’Abril i "El foc".Havent acabat les tres actuacions, s'ha obert el període de votacions, en el qual s'han recollit 729 vots. Així, a través de la votació popular, Franc s'ha coronat aquesta nit, sent la banda més votada, agrupant el 72% dels vots. El 28% restant s'han repartit entre el jove Lluís Arruga (Lles), que ha aconseguit un 22%, i el duet de Granollers Irieix, amb un 6%.