Actualitzat el 06/10/2017

Balkan Paradise Orchestra, guanyadores del X Concurs Sons de la Mediterrània

Van imposar-se a la final a la Fira Mediterrània de Manresa

Les noies de Balkan Paradise Orchestra són les guanyadores del X Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada ahir 5 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa, on també van actuar com a finalistes els grups Catfolkin, Els Jóvens i Orquestrina Trama.


Balkan Paradise Orchestra Foto: Carles Rodríguez

La fanfara Balkan Paradise Orquestra és el grup guanyador del X Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada aquest dijous 5 d’octubre a la Taverna Estrella de la Fira Mediterrània de Manresa. El jurat del concurs va valorar la qualitat interpretativa i el recorregut potencial que té aquesta formació per, a partir d’una base arrelada en una tradició popular i reconeguda arreu com és la de les orquestres de vent balcàniques, afegir-hi elements diversos, originals i lligats a la música tradicional catalana. Les Balkan també van quedar primeres en les votacions populars, que per segon any consecutiu van fer-se a la mateixa taverna en el transcurs de les actuacions.

A la final del Concurs també van actuar el grup de folk-rock vallesà Catfolkin, que va obrir la nit amb un directe festiu i contundent; el grup alacantí de pop-folk Els Jóvens (de recentíssima formació i plantejaments molt originals i fantasiosos) i l’Orquestrina Trama, que va tancar la vetllada fent ballar tothom i traslladant alegrement l’envelat manresà a la plaça de qualsevol poble pirinenc.


Criatures, Pau Figueres i Judit Neddermann, durant la inauguració de la Fira al Kursaal

Saba nova a la inauguració
Una estona abans de la final, el Kursaal manresà va acollir Saba!, l'espectacle inaugural de la Fira, que enguany no ha protagonitzat cap artista internacional en gira, sinó un estol de joves músics dels Països Catalans que actualment estan fent música d'arrel nova i diversa (casualment, o no, molts d'ells han passat altres anys pel Concurs Sons): Maria Arnal i Marcel Bagés, Joana Gomila amb Folk Souvenir, Pau Figueres, Judit Neddermann, Criatures, Manu Sabaté, Riu, Xavier de Bétera i Rufaca Folk Jazz Orquestra. Hi va haver reivindicacions de pau i democràcia i, només començar, Maria Arnal va invocar els versos vigents de Joan Brossa: "La gent no s'adona del poder que té".

El Concurs Sons de la Mediterrània està convocat per la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, el Grup Enderrock i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de Catalunya Ràdio, l'Ajuntament del Vendrell i el festival PortalBlau de l'Escala. El certamen està obert als grups o solistes emergents que hi presentin propostes de folk i música d’arrel de la Mediterrània.

Com a guanyadores del concurs, les Balkan Paradise Orchestra obtindran la gravació d’un disc en un estudi professional i la contractació al festival Tradicionàrius 2018, la Fira Mediterrània de Manresa 2018, el Circuit Folc 2018, el Festival Música a la Vila del Vendrell 2018 i el Festival PortalBlau de l'Escala 2018.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.