Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 06/06/2012

Tocar la gralla i tocar la pera

Ja ha passat el Primavera Sound, omnipresent festival de festivals. I entre altres coses ens ha deixat uns quants tuits signats per un dels seus directors i adreçats a un dels millors periodistes musicals que corren per Barcelona –i també a tothom que va posar-se pel mig–. Els tuits van sorgir arran d’una crítica constructiva a El Periódico, i un d'ells deia així: “Véte a tocar la gralla”. Memorable.
No cal comentar més el penós episodi ni l’altura intel·lectual del personatge, ja prou acreditada a hores d'ara. Quedem-nos amb la gralla: diana fàcil; tòpic recurrent quan els pretesos moderns volen ridiculitzar els suposats carcamals; instrument humil que va estar a punt de desaparèixer el segle passat i que els darrers anys, per sort, s’ha anat desenvolupant i guanyant espai.
Ja ho va dir algú fa una pila d’anys, em sembla que va ser Bertolt Brecht: primer atacaran la gralla, després atacaran la tenora, les postisses, l’acordió, les palmes i el ventilador, els cantautors i tot el que soni diferent, no estigui de moda o no encaixi a la pantalla.
Recomanem al citat director que escolti la substanciosa entrevista que Jordi Roura va fer a Manu Sabaté dissabte passat al programa Tradicionàrius. O que es fixi en el respecte que els Wilco mostren sempre per la seva tradició musical. A veure si aprèn alguna cosa. Tot i que potser no servirà de res, perquè hi ha gent que només sap tocar allò que no sona.Foto: Tito Peláez i Jordi Roura observant la lliçó magistral de construcció d'inxes de Jaume Vidal 'el Submarino', 15 de febrer de 1991 (Norbert Tomàs / Arxiu C.A.T.)

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]