Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 29/01/2013

Dels pasdobles toreros al “Waka Waka”

Quan el petit Milan Piqué Mebarak sigui una mica més grandet, esperem que gaudeixi en un matí de dissabte assoleiat de la versió que la colla de grallers Els Laietans ha fet d’una melodia popularitzada per la seva mare: el “Waka Waka”, que acumula milions i milions de visites al Youtube. El hit de Shakira seria el més impactant del repertori laietà… si no fos per una altra versió, la del “Doraemon”, que desperta encara més passions entre el públic, especialment entre els menors de quatre anys.
Convocats per Els Laietans, la colla grallera més agosarada al nord del Llobregat, el proper dijous a la tarda ens reunirem al CAT de Gràcia un grapat de músics, eminents musicòlegs i gestors, a més d’algun periodista despistat, per parlar de gralles, i més concretament, per buscar possibles respostes a una pregunta una mica llarga: Com podem donar a la gralla i a la música per a gralla el prestigi social i el valor artístic que es mereix?
No cal dir que si hem arribat fins a aquest punt del debat ha estat gràcies a la feina de molta gent: els músics que van mantenir viva la flama i el so de les gralles a la meitat del segle passat, els tuits promocionals del codirector del Primavera Sound, Gabi Ruiz; els lutiers i els joves músics que estan explorant i potenciant les possibilitats expressives de l’instrument, els mestres que n’ensenyen, etc.
Després del debat, al CAT hi haurà concert doble: els Grallers de la Torre, que presentaran el seu llibre sobre el repertori del graller de Sant Vicenç de Calders Josep Mercader Ramon ‘Astó’ (1886-1964), i Els Laietans, que interpretaran els èxits del segle XXI adaptats al camp de la gralla. Un cartell doble que no està fet així perquè sí, sinó que servirà per demostrar que en realitat no hi ha tanta diferència entre el “Waka Waka” que avui han adaptat Els Laietans i els pasdobles toreros, americanes, sardanes, polques, vals-jotes, tangos... Cançons de moda al llarg del segle XX que l’Astó va adaptar per a la seva colla de gralles precisament perquè estaven triomfant a les ràdios, als cines o als teatres. Al Youtube no, perquè encara no existia.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]