Actualitzat el 08/07/2014

Parole parole

Mosaic mediterrani (1)

A Sons de la Mediterrània estimem la tradició oral i la cultura popular, però també som fills de la cultura de masses, els discos, la ràdio, el cinema i la televisió. Per això aquest estiu anirem presentant cinquanta hits del segle passat en un 'Mosaic mediterrani', evocant el títol d'un celebrat pupurri de La Plateria. I la primera és... "Parole parole".
Alberto Lupo i Mina, el 1972

La primavera de l'any 1972, la RAI va emetre per tercera temporada el programa de varietats anomenat Teatro 10 . Per cloure cadascun dels programes d'aquesta nova tanda, els directors del programa, Leo Chiosso i Giancarlo del Re, van escriure una lletra d'agra desavinença amorosa amb tocs d'ironia: "Parole parole". El director de l'orquestra del programa, Gianni Ferrio, en va fer la música i els arranjaments, que combinaven la subtilitat harmònica i rítmica de la bossanova amb un sumptuós acompanyament orquestral.
Els encarregats d'interpretar la nova cançó al final de cada programa van ser els seus presentadors: la diva de Cremona Mina, que cantava la part melòdica i la tornada, i l'actor genovès Alberto Lupo, que assumia el paper de l'amant en les parts recitatives del diàleg.La cançó va tenir un èxit instantani. Mina en va gravar un senzill (PDU, 1972) i la va incloure al seu disc Cinquemilaquarantatrè (PDU, 1972). També es va fer molt popular la vesió que van enregistrar en francès Dalida i Alain Delon, l'octubre d'aquell mateix any:S'han gravat infinitat de versions d'aquest estàndard mediterrani. Però la més interessant de totes, segurament, és la versió paròdica que Mina i Lupo van fer en un dels darrers programes de Teatro 10, acompanyats d'Adriano Celentano:
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]