Actualitzat el 12/12/2014

Tresors pirinencs per a tothom

Artur Blasco entrega al Departament de Cultura 80 DVD d'A peu pels camins del cançoner

El treball A peu pels camins del cançoner, en imatges, enregistrat en 80 devedés, és el recull videogràfic del fons de cançons que Artur Blasco ha recopilat al Pirineu al llarg de 49 anys. El passat 11 de desembre, el músic, investigador i divulgador va cedir el material al Departament de Cultura, i d'aquesta manera podrà ser difós a través de centres de documentació, escoles de música tradicional, etc.
Cati Plana, Artur Blasco i les muntanyes del Pirineu Foto: Juan Miguel Morales

A peu pels camins del cançoner, en imatges consta d'un total de 80 DVD que contenen 1.500 cançons populars del Pirineu, i és un complement àudiovisual de la col·lecció de llibres A peu pels camins del cançoner, que Blasco va publicant des de fa anys gradualment, i de la qual s'han editat fins al moment vuit volums.

Amb la cessió al Departament de Cultura, aquest material es dóna a conèixer per primer cop en conjunt i com a col·lecció tancada. El conjunt reuneix 1.500 cançons recollides directament d'uns 300 cantants informants de 160 pobles i masies de l'Alta Ribagorça, la Vall d'Aran, la Ribagorça Oriental, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera, l'Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

La recopilació d’aquest material videogràfic havia estat encarregada a Artur Blasco per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals amb l’objectiu de documentar, preservar i difondre la cultura popular i tradicional catalana. Aquesta tasca, desenvolupada durant tres anys, constitueix un referent etnomusicològic que podrà ser difós a través dels centres de documentació especialitzats en la temàtica i en diferents centres d’estudis, conservatoris i escoles de música tradicional, amb la voluntat que serveixin com el millor complement a les partitures ja editades i siguin la millor eina de recuperació d’una part del folklore català més desconegut. Algun d’aquests DVD ja han estat visionats en edicions de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, que es desenvolupa en el si de les activitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]