Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 09/08/2015

Nel blu dipinto di blu (Volare)

Mosaic mediterrani (8)

Després de Roberto Carlos i els gats blaus, la sèrie Mosaic Mediterrani no se'n va del tot del festival de cançó italiana de Sanremo. Ha arribat l'hora de parlar d'una de les cançons més exitoses de tots els temps: "Nel blu dipinto di blu", de Domenico Modugno, molt més coneguda arreu com a "Volare".
Domenico Modugno, 'nel blu'

Nascut a la Puglia, a la vora de l'Adriàtic, Domenico Modugno va tenir diferents feines a diverses ciutats italianes abans de fer carrera a Roma com a guitarrista, cantautor, cantant, actor, home de teatre, cinema, ràdio i televisió... Artista polifacètic, va deixar una obra extensa i variada com poques.

El 1958, amb la cançó "Nel blu dipinto di blu", va esdevenir el primer cantautor a guanyar el Festival de Sanremo, on fins aleshores havien triomfat sempre intèrprets que cantaven cançons escrites per altres compositors. Pràcticament des del seu naixement, "Nel blu dipinto di blu" va ser coneguda per la paraula amb què arrenca la seva joiosa tornada: "Volare".Abans del 1958, Modugno ja havia actuat en pel·lícules, i gravat discos en dialecte sicilià i salentí amb un fort pòsit tradicional, i també cançons d'èxit com "Vecchio frac". Però "Nel blu dipinto di blu" i l'èxit a Sanremo marca un punt i a part en la seva vida. Amb música pròpia i lletra escrita a mitges amb Franco Migliacci, hi ha nombroses versions sobre el seu origen. Una assegura que la primera inspiració per a aquesta alegre cançó va ser el moment en què Migliacci va veure el quadre Le coq rouge, de Marc Chagall. I una altra diu que simplement va començar a gestar-se quan Modugno admirava el cel blau des d'una finestra del seu pis romà.

Després de l'estrena a Sanremo, amb la cèlebre imatge de Modugno cantant la tornada "Volare" estenent els braços amb cara de felicitat, la cançó va quedar tercera al festival d'Eurovisió d'aquell any. A més de guanyar diversos premis, va tenir un èxit insospitat als Estats Units, fins al punt que Modugno s'hi va haver de desplaçar per fer una llarga gira de presentacions i entrevistes. Allà el coneixien com a 'Mister Volare'. Va tornar a Itàlia exhaust. Va ser als Estats Units, concretament a Pittsburgh ('la ciutat més trista del món', segons Modugno), on el cantautor italià va veure una parella acomiadant-se a una estació de tren sota la pluja. L'escena va inspirar-li el seu èxit següent, "Piove". Però aquesta ja és una altra història...

LP nord-americà amb la cançó "Nel blu dipinto di blu (Volare)"

Des del 1958, aquesta cançó mediterrània i vital que és "Volare" ha tingut infinitat de versions. I una de les més conegudes té sabor de rumba catalana: els Gipsy Kings la van gravar el 1989. Després de "Bamboleo" i "Djobi Djoba", va ser una de les peces amb què van apuntalar el seu èxit arreu el món, i especialment –com ja havia passat a Modugno trenta anys abans– als Estats Units. En què canten aquests gitanos arrelats a la Camarga? En castellà? En italià? Ningú no ho sap. Però el ritme que ventilen les guitarres és atòmic:

Navega per les etiquetes

VolareDomenico Modugno

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]