Actualitzat el 27/05/2016

Mitologia i cobla mediterrània

Escolta dues cançons del nou disc de la Cobla Catalana dels Sons Essencials

El tercer disc de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, L'aloja (DiscMedi, 2016), s'acosta a la mitologia des de la nimfa que dóna nom a l'àlbum fins als follets o l'home del sac. Abans que surti a la venda, pots escoltar dues cançons inspirades en el Ball dels Nans Vells de la Patum. 
Marcel Casellas. Foto: Josep Maria Flores/Taempus

La rumba, el contrapàs, el ball pla i la jota són els pilars sobre els quals ballen les melodies de la Cobla Catalana dels Sons Essencials. La tradició i el so dels instruments de cobla es conjuguen amb la improvisació jazzística i la percussió ètnica i genuïna del Mediterrani. Ja ho havien deixat pal·lès a Cobla Catalana dels Sons Essencials (autoeditat, 2012) i Terra d'espores (Picap, 2014), i ara es consolida al tercer disc, L'aloja (DiscMedi, 2016). 


"La voluntat és fer world music, que és la nostra especialitat. Pensant sempre des d'aquí i amb projecció universal, anem a atacar els ritmes de gèneres tradicionals i més genuïns dels Països Catalans i que la tímbrica sigui molt mediterrània", explica el contrabaixista i director de la formació, Marcel Casellas.

En la mitologia catalana, l'aloja és una dona d'aigua, una nimfa que afavoreix la vida i la fertilitat. Però no ha estat una temàtica premeditada, sinó que tal com es passeja la rumba al disc, també ho fan els éssers mitològics: des del dimoni fins a les fades, els follets o l'home del sac.També hi tenen cabuda les festivitats populars. Si al primer disc festejaven amb la Mulassa de Valls, ara és el ball dels Nans Vells que ha inspirat Marcel Casellas en dues cançons que podeu escoltar a Enderrock.cat i Sons de la Mediterrània: "La cambra de jaç" i "La plaça folla". "Primer ho toquem tal com és però amb la nostra visió, i després fem una creació a partir d'aquella idea. La primera, 'La cambra de jaç', fa referència a què podria passar en una cava de jazz on pesa la música de la Patum, seguida de 'La plaça folla', que en seria la conclusió frenètica amb un ritme coix. L'equivalent al seu rebatut", valora Casellas.Fa unes setmanes van presentar en un nou videoclip la cançó que obre el disc, "Ara arriba la cobla". El tema fa referència a una hipòtesi mitològica que defensa el líder de la formació: "La cobla va néixer en aquest país sense percussió, com a càstig de la Mare de Déu de Montserrat perquè moltes famílies s'enriquien gràcies al tràfic d'esclaus. Essent la verge negra era possible que s'enfadés, i com a càstig ens va deixar sense ritme. Els gitanos també traficaven amb l'Amèrica del Sud, però no amb esclaus, així que ens va concedir la rumba catalana...". Era una bona elecció, doncs, per presentar la secció rítmica i el tarannà mediterrani del grup.

L'àlbum sortirà a la llum la primera setmana de juny coindicint amb la gira de presentació. De moment ja han anunciat els primers concerts confirmats d'aquest estiu: Sant Sadurní d'Anoia (10 de juny, Festival En Veu Alta), Calaf (18 de juny), Reus (25 de juny), Vilafranca del Penedès (17 de juliol), Esplugues de Llobregat (24 de juliol), Blanes (26 de juliol) i el Vendrell (17 d'agost, cicle de folk Música a la Vila).

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]