Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 29/07/2016

Amics i amats

Maria del Mar Bonet obre el Festival Mas i Mas amb un concert carregat d'emoció i simbolisme

La catorzena edició del San Miguel Mas i Mas va inaugurar-se ahir, 28 de juliol, al Palau de la Música Catalana de Barcelona. Maria del Mar Bonet va interpretar les cançons d'Alenar i d'Amic Amat. Però sobretot, va reivindicar la pau i la concòrdia al costat de Moslem Rahal, vingut expressament, i no sense dificultats, des de Síria.

Foto: Juan Miguel Morales

Finalment, el guitarrista flamenc Paco Cepero -part important en la gestació del disc Alenar (Ariola, 1977)- no va poder participar al concert del Palau per motius personals. Però la presència del flautista sirià Moslem Rahal -integrant del Cham Ensemble que va participar al disc de Bonet Amic Amat (Picap, 2004)- va injectar una càrrega intensa d'emoció.

Tan intensa que, en presentar aquest músic -amb qui va compartir actuacions a Barcelona i a Damasc, fa poc més de deu anys- a la cantant mallorquina li va fallar la veu. Va ser un dels moments més impactants i memorables d'una actuació que va deixar-ne uns quants més. A banda de la càrrega simbòlica que comportava la seva presència, Rahal va estar fabulós. Va desplegar somiadors solos de  perfum oriental mentre el solvent grup de la cantant -Dani Espasa (piano i teclats), Jordi Gaspar (contrabaix), Aleix Tobias (bateria), Antonio Sánchez (percussions), Tóbal Rentero (arxillaüt i guitarró) i Vicenç Solsona (guitarres)- va anar pintar ambients contrastats. Com si volguessin encalçar el poderós joc de llums que anava il·luminant tots els racons del Palau: ara una musa, ara un vitrall del sostre, ara l'orgue del fons... El grup va sonar refinat en les orientalitzants lectures dels poemes de Llull, salat i viu en les jotes marineres, progressiu i bluesístic en la cançó de Pau Riba "Es fa llarg esperar", sideral i totisolerístic en el poema de Palau i Fabre musicat per Bonet "Jo em donaria a qui em vulgués", andalusí i refinat en l'embriagadora "Lamma-bada"...

Basculant entre l'arrelament i els cants d'amor bucòlic a les illes del disc Alenar i la mística i els cants de concòrdia lul·lians del disc Amic Amat, va transcórrer una vetllada que va arrencar tímida, però que va anar escalfant-se i guanyant en intensitat fins arribar als bisos: "Què volen aquesta gent", recuperada a Alenar després d'anys de prohibicions, i "Zaraní", cançó d'arrels armènies que formava part d'Amic amat

Un final amb la tradicional "So de pastera" cantada a cappella per la cantant, envoltada de tots els músics fent palmes, va rematar una nit per al record i per a l'esperança. La guerra seguirà. Però la música i l'entesa entre els músics, també. Us deixem amb algunes de les fotos del concert, obra de Juan Miguel Morales.
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]