Jordi Urpí | Actualitzat el 05/04/2017

Any de canvis

Crònica del Babel Med Music de Marsella

La ciutat provençal de Marsella va acollir entre el 16 i 18 de març passats la tretzena edició del Babel Med, el mercat professional de les músiques del món que, cada primavera, serveix com a tret de sortida per a la nova temporada. Jordi Urpí va ser-hi representant la Fira Mediterrània i ens explica les seves sensacions.
El cantant Rachid Taha, a la zona de premsa del Babel Med

A partir del Babel Med Music, ara sí que sí, l’activitat del sector és ja frenètica fins a final d’octubre. Ha estat una nova edició interessant i intensa, com és habitual, que també ha presentat canvis importants. D’entrada, l’espai expositiu ha abandonat l’històric magatzem del Dock des Suds i s’ha traslladat a l’hangar portuari J1, amb la Mediterrània com a horitzó i el perfil de la nova Marsella (amb el MuCEM, el Museu de les Civilitzacions d'Europa i de la Mediterrània, al capdavant) com a paisatge i entorn. Quina diferència respecte a la primera visita a la capital provençal, l’any 1999.

Amb el caliu de la llum marinera que entrava pels finestrals del J1, les hores diürnes van passar entre converses i activitats que serveixen per compartir projectes, travar acords i descobrir noves propostes. I és en aquest ambient que la Fira Mediterrània de Manresa ha estat present al Babel Med Music, com ja és habitual des de fa uns anys i dins el seu imprescindible procés d’internacionalització. Sota el paraigua de l’Institut Català de les Empreses Culturals, l’equip traslladat a Marsella ha centrat bona part de la seva feina en la presentació de les línies mestres de la que serà la seva vintena edició, una edició ben especial que, dins i fora del país, hem de celebrar com cal.

Entre les accions realitzades destaquen, per exemple, la participació activa en la jornada Meet The Catalans, organitzada per l’ICEC i que va permetre un contacte molt directe i personalitzat amb una desena de professionals (festivals, promotors, artistes), la presència a la presentació de Lemon (Live European Music Organisers Network), projecte que vol unir les forces de tots els agents europeus implicats en la música en viu, o l’assistència a l’assemblea general anual de l’EFWMF (European Forum of Worldwide Music Festivals), xarxa de la qual la Fira Mediterrània de Manresa és un festival associat.

Quan es fa fosc, de retorn als coneguts espais del Dock des Suds, allà on el tramvia finalitza el seu recorregut, vora una trentena de concerts ens esperaven. Aquest any el programa artístic s’ha obert clarament al jazz i, casualitat o no, dues de les propostes més interessants van arribar per aquesta banda: el pianista Shaï Maestro i el jove trio OneFoot. De la resta de la programació van convèncer la inspiradora barreja d’estils presentada per Chassol, la poderosa veu tradicional de la marroquina Fatima Tachtoukt, la bona forma de la veterana banda Rising Tide i l'exquisida sessió d’afroelectro presentada pel DJ Mo Laudi. Per part catalana, cal assenyalar el bon impacte aconseguit per Txarango i la projecció d'A Film about Kids and Music, el documental dedicat a la Sant Andreu Jazz Band.

Navega per les etiquetes

Fira MediterràniaMarsellaBabel Med

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]