Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 24/10/2017

Tradició és llibertat

Inxa Impro Quintet presenta el disc 'Out of Trad' a Vilafranca del Penedès

Inxa Impro Quintet presentaran el seu tercer disc, Out of Trad (Seed Music, 2017), aquest divendres 27 d'octubre al teatre Cal Bolet de Vilafranca del Penedès (20.30 h). Aprofitem per parlar amb l'impulsor del projecte, el graller Manu Sabaté, sobre la tradició i sobre la llibertat d'entrar-hi i sortir-ne.
Inxa Impro Quintet. D'esquerra a dreta: Joan Tomàs, Manu Sabaté, Ferran Gisbert, Arnau Obiols i Joan Solana Foto: Arxiu del grup

Després de guanyar el Concurs Sons de la Mediterrània, Inxa Impro Quartet van gravar el disc All That Trad (autoeditat, 2013), on combinaven els patrons tradicionals de la música catalana amb espais d'improvisació per a la gralla, la guitarra, el contrabaix i la bateria. Poc després van publicar Kind of Trad (Temps Record, 2014), on exploraven els 'límits' de la tradició i eixamplaven els horitzons duent la formació a, per exemple, sonoritats brasileres. I aquesta tardor s'ha publicat Out of Trad, on la formació s'amplia a quintet i, d'alguna manera, 'surt' de la tradició.

Per dir-ho d'alguna manera, perquè tant Manu Sabaté (gralla) com Joan Tomàs (baix i contrabaix) i Arnau Obiols (bateria) són intèrprets amarats de música tradicional, i no poden –ni volen– renunciar al que són. El que fan en aquest nou àlbum, on els acompanyen Joan Solana als teclats i Ferran Gisbert a la guitarra elèctrica, és posar en primer pla el vessant artístic de la seva música, no tant el social o patrimonial, i entregar-se a una total llibertat estilística i creativa. "És cert que els tres discos del disc són una trilogia –explica Sabaté–, perquè funcionen com una unitat, són com tres passes o tres maneres de relacionar-se amb la tradició. Després de guanyar el concurs i gravar el primer, vam poder gravar el segon bastant ràpid. Després vam parar una mica. Jo vaig estar implicat amb el projecte Newcat, que era molt tradi, i ara hem tingut temps per pensar com havia de ser aquest tercer disc."   
 
La guitarra elèctrica i els teclats han obert tot un ventall de possibilitats noves al grup, que a voltes es mou en un paisatge que recorda el jazz-fusió dels setanta... però no només amb els nous instruments, perquè Arnau Obiols crea ambients força especials, i Manu Sabaté continua exprement a fons les possibilitats i els recursos de la gralla, aparcant aquí el clarinet baix. "Rumiant com havia de ser aquest tercer treball, quan vaig pensar en el canvi d'instruments la primera persona amb qui vaig parlar va ser Marc Figuerola –que tocava la guitarra als dos anteriors discos–, per circumstàncies era poc viable que continués, així és que van entrar Ferran Gisbert i Joan Solana amb la guitarra elèctrica i els teclats, i tots els canvis que això comporta", explica el graller.
 
Si Kind of Trad va ser produït pel tenorista Jordi Molina, aquest Out of Trad ho ha estat per un altre músic il·lustre que es mou en aquest terreny fèrtil que hi ha entre el jazz i la música tradicional: el pianista Joan Díaz. El que no ha canviat és la concepció de l'enregistrament, gravat en directe i conjuntament als estudis Musiclan, seguint una composició molt coral i partint de la base que cadascú sap tocar el seu instrument, i per tant pot aportar idees i elements al conjunt. Aquesta manera de fer col·laborativa, segons Manu Sabaté, no només dona millors resultats, sinó que també és més divertida. 
  
Les composicions pròpies ocupen tot el repertori, tret d'una revisió final, molt colorista i imaginativa, de la sardana "Lo toc d'oració" de Pep Ventura. Manu Sabaté, que actualment fa també de tenorista amb la Cobla Catania, va decidir-se a incloure-la perquè som en l'Any Pep Ventura, perquè l'ha treballat també recentment en una acció sonora amb Marcel Casellas i perquè, al cap i a la fi, la sardana encaixa plenament en el concepte 'out of trad': passa per ser la sublimació de la música tradicional catalana, però no deixa de ser una música d'autor i un ball de moda, sorgit en un moment històric molt concret.    
 

Inxa Impro Quintet i les vinyes del Penedès. Foto: Arxiu del grup

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]