L'Ajuntament de Palma torna a organitzar l'emblemàtic festival Cançons de la Mediterrània. Durant els dijous de juliol, passaran pel parc de la mar a Ses Voltes Anna Ferrer, Gabacho Maroc, Miquel Gil, Amaraterra, Jasmina Petrovic & Klezmer Musikanten, Les Anxovetes, Tuuletar i Boc.
Miquel Gil serà protagonista del renascut cicle 'Cançons de la Mediterrània'
Creat l'any 1984, el festival Cançons de la Mediterrània va esdevenir tot un referent cultural dels estius a Palma. Hi van passar grans artistes balears, i també d'arreu del Mediterrani:
Lole y Manuel,
Música Nostra,
Georges Moustaki,
Maria del Mar Bonet,
Al Tall,
Lluís Llach.. Després d'uns anys daurats en què la música tradicional es renovava i reinventava, dialogant amb la cançó d'autor, el perfil del festival es va anar desdibuixant fins a desaparèixer. Per això, tal com va recordar en la presentació del renascut cicle Llorenç Carrió, Regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, la notícia detornada és molt rellevant per la cultura de la ciutat.
Amb la idea de recuperar l'esperit original del cicle i de repensar una visió del maltractat Mediterrani com espai de reflexió, cultura i convivència, la present edició tornarà a l'escenari de Ses Voltes del Parc de la Mar, amb el perfil de la Catedral de fons, i comprendrà vuit propostes, repartides en quatre nits de dijous, que seran en bona part transfrontereres i atendran a dues vessants: les músiques del món i la cançó d'autor.
La primera nit, la del 5 de juliol, s'obrirà amb la cantautora menorquina Anna Ferrer, que presentarà el seu primer disc, Tel·lúria (Àudiovisuals de Sarrià, 2017), un àlbum introspectiu ple de ressonàncies i formes populars. A continuació, el colorista grup francès d'arrels magribines Gabacho Maroc, que actualment presenten el treball Tawassol (Les Arts Alliés, 2017), on s'amalgamen energia jazzística, ritmes gnawa, etc.
Una setmana després, 12 de juliol, programa doble amb folk mediterrani de categoria. Primer, actuarà Miquel Gil en format de trio. El músic de Catarroja, que prepara un esperat nou treball que es dirà Geometries, és de fet tot un referent per la seva manera de treballar la música tradicional 'en codi obert', i també 'inspirador' important del cicle. Formant part d'Al Tall van impulsar unes trobades de música mediterrània a València, inspirades en unes de similars que es feien a la vila provençal d'Arle, anomenades Rescontres de la Mar, on havien participat el 1980. A més de crear un model similar a València que al seu torn va servir de referent per a Palma, el 1982 Al Tall i Maria del Mar Bonet van publicar un disc conjunt emblemàtic de tot aquest moviment: Cançons de la nostra Mediterrània (Ariola, 1982). Anys després, alguns enregistraments en directe de concerts al festival de Palma també van editar-se en disc.
Després del concert de Miquel Gil, serà el torn d'Amaraterra, formació establerta a Londres amb integrants de diversos països que tira en el seu repertori de la tradició de la pizzica i la tarantel·la i, més en general, de la cultura popular del Salento i el sud d'Itàlia.
La vetllada del 19 de juliol s'obrirà amb la cantant croata establerta a Mallorca Jasmina Petrovic, que amb el grup Klezmer Muzikanten recrea el sons balcànics i mostres de les dues grans branques musicals vinculades a les comunitats jueves: les tonades sefardites i el klezmer. A continuació, el grup gironí Les Anxovetes presentarà el seu repertori d'havaneres i cançons marineres especialment arranjades.
Finalment, el dijous 26 de juliol, el festival d'enguany es tancarà amb una proposta especialment exòtica i una altra especialment heterodoxa. Des de Finlàndia, el quartet femení Tuuletar, presentarà la seva particular visió de la música tradicional, cantada a cappella. La nit la remataran els mallorquins Boc amb la seva característica barreja de folk i roc, i un repertori eclèctic obert a tota mena d'instruments, del flabiol i tamborino i el llaüt a la guitarra elèctrica i el banjo.