Actualitzat el 29/06/2018

Més Mediterrani al carrer i a les aules de València

Polirítmia ofereix concerts i formació en música i danses mediterrànies, del 2 al 8 de juliol

Entre el 2 i el 8 de juliol, la primera edició de Polirítmia, Trobada de Músiques i Danses de la Mediterrània oferirà una visió artística i integradora del Mediterrani com un espai compartit, a través de concerts, xerrades i tallers. En parlem amb el seu director artístic, Rafel Arnal
Milo Ke Mandarini Quartet. Foto: Ana Carrasco

La setmana del 2 al 8 de juliol engega a València el Polirítmia, una nova iniciativa que vol recuperar i fer visible la connexió que la ciutat ha tingut, en moltes èpoques, amb l'entorn cultural mediterrani. I ho farà en un doble vessant, el lúdic i el formatiu: hi haurà concerts en diferents espais de València i també un seguit de conferències i tallers, especialment orientats a la introducció de la música tradicional valenciana i els sons mediterranis en els diferents àmbits de l'ensenyament. En aquest sentit, val la pena destacar que la trobada és fruit de la col·laboració entre l'Institut Valencià de la Música i el Cefire (Servei de Formació del Professorat) de Torrent.

Pel que fa als concerts, n'hi haurà al Claustre de La Nau (en col·laboració amb les Serenates de la UV): hi passaran el grup Milo Ke Mandarini Quartet (2 de juliol) i l'Efrén López Quartet (3 de juliol). A la plaça de la Mare de Déu, en el marc de la Fira de Juliol, es podrà escoltar la Colla de Dolçaines i Percussió de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (4 de juliol); DJs de música mediterrània i la música d'amalgama grecovalenciana Krama (5 de juliol); el pop-folk d'Els Jóvens, la X Trobada de Colles de Dolçaina i Tabal de València i una trobada de cant d'estil amb cantadors i versadors de renom com Apa, Teresa Segarra, Trini Carballo, Toni Guzmán, Paco Nicasio, Josemi Sánchez (6 de juliol) i el tradicional Sarau de la Fira (7 de juliol). Mentrestant, a la plaça del Patriarca es podrà assistir a l'espectacle de Kontakte amb Mara Aranda, amb una unió de música antiga i tradicional insipirada en els treballs d'Hèrcules (6 de juliol), el grup Teixint Terres amb una singular proposta que uneix les danses del Corpus amb les músiques populars afrollatines (7 de juliol) i el ball folk proporcionat pel grup Rascanya (8 de juliol). A la Torre dels Serrans se celebrarà la Trobada de Muixerangues (7 de juliol). El director artístic del Polirítmia, Rafel Arnal, destaca que s'ha tingut una cura especial a promoure la paritat pel que fa a la presència femenina en la programació.Eines per als educadors
A més dels concerts, l'altra pota de la trobada és la formativa. Així, molts dels músics que actuaran en escenaris realitzaran també cursos i tallers. El dilluns 2 de juliol hi haurà una jornada inicial al Conservatori Professional de Música amb conferències i xerrades. En altres, Jordi Reig parlarà de "La mediterraneïtat de la música tradicional valenciana", mentre que Meira Segal, Efrén López i Nana Mzhavanadze comentaran les experiències educatives i culturals que han treballat en indrets com Israel, Creta i Geòrgia. El cantador Xavier de Bétera, la dolçainera Cristina Martí i el membre d'Al Tall i promotor de l'Associació Tradi de Música Tradicional faran una taula rodona, i també es comentaran les experiències educatives al voltant d'instruments com el flabiol de gralla.

A partir de dimarts, en diverses taules tindran lloc tallers de precussió tradicional, construcció i interpretació de rabell, ball folk i danses mediterrànies, música grega aplicada a l'aula i cant i polifonia georgiana. En definitiva, tal com explica Rafel Arnal, aquesta trobada connecta amb experiències de llarg recorregut a la ciutat com la Mostra Viva del Medtiterrani, vol consolidar-se en unes dates en què els professors ja han acabat el curs i tenen temps per formar-se i, finalment, "treballa en una doble direcció: fer de corretja de transmissió amb el nostre entorn musical i mirar d'introduir una mica més la música tradicional i mediterrània als diversos centres d'ensenyament".

Navega per les etiquetes

PolirítmiaValènciaMediterrani

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]