Jordi Roura i Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 08/12/2018

Una amalgama total

La BGKO, aquest dissabte 8 de desembre al 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Des de fa cinc anys la Barcelona Gipsy BalKan Orchestra no ha parat de créixer i evolucionar en el seu so i la seva formació, en una amalgama com a mínim tan rica com la de molts dels ritmes que interpreten en directe. Aquest dissabte 8 de desembre seran al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.
Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

Nascuda fa cinc anys després de moltes jam sessions compartides, la BGKO presenta actualment el seu quart disc, titulat en esperanto Avo Kanto (Satélite K, 2018). Dos dels seus integrants, l'acordionista italià Mattia Schirossa i el percussionista grec Stelios Togias, passaran aquest dissabte 8 de desembre pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar les singularitats d'una formació autènticament intercultural que, amb base a la ciutat de Barcelona, ha anat treballant un repertori eclèctic com pocs.

El septet que forma actualment el grup (la darrera incorporació al qual ha estat el clarinetista vallesà Dani Carbonell, ben conegut dels afeccionats al folk per projectes com Dúmbala Canalla o Petita Festa) ha estat fent gira tota aquesta tardor arreu d'Europa, accentuant l'amplitud del seu repertori, que poua en tradicions de molts països i cultures –de les comunitats albaneses del sud d'Itàlia al horo de Bulgària, passant per l'ex-Iugoslàvia, Turquia..., per la tradicional catalana "El testament d'Amèlia" i el clàssic "El gallo rojo", de Chicho Sánchez Ferlosio– i incorpora la denominació Balkan al nom del grup, en substitució de l'anterior Klezmer. Ritmes coixos, sonoritats d'amalgama, virtuosisme instrumental i la poderosa veu de la bagenca Sandra Sangiao conflueixen en el seu quart disc, amb un títol que, en esperanto, significa 'les cançons dels avis'.Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]