Actualitzat el 12/12/2018

Llavors musicals de futur

Hayaf Yassine i la Casa de la Música del Socors Popular Libanès, al programa 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 15 de desembre navegarà cap a Llevant. Concretament, cap al Líban, terra musicalment fèrtil com poques, per conèixer Hayaf Yassine i una iniciativa que fomenta la cohesió social i la inclusió a través de l'ensenyament musical als nens i nenes.
Jove sonador de santur. Foto: Arxiu Associació Catalunya-Líban

Hayaf Yassine és professor de música i músic professional. El seu pare ja era percussionista, tocava l'ud i cantava, i ell va començar a tocar als tres anys. De més gran, quan se li va plantejar la tria entre els estudis d'arquitectura i de música, ho va tenir clar, i va seguir els segons. L'any 2000, la visita al Líban d'un grup iranià de música persa va fer que s'enamorés del santur –instrument de corda percudida de la família de les cítares i el qanun– i va acabar esdevenint un intèrpret clau en la seva incorporació al món de la música àrab.

A més, Yassine ha impulsat la Casa de la Música del Socors Popular Libanès, un centre a Halba que treballa perquè tots els nens i nenes de la zona puguin tenir accés als estudis musicals, oferint uns ensenyaments que es corresponen amb la rica tradició musical libanesa, un món que abasta des de Mozart fins als maqam. En onze anys de vida, aquest centre ha esdevingut un viver d'on ja han sortit músics professionals, funcionant gràcies al voluntarisme dels professors i a les quotes que arriben des d'entitats com l'Associació Catalunya-Líban, que fan possible que el centre estigui obert a infants que no tenen els recursos per pagar els estudis.

Al Socors Popular els nens i nenes toquen el santur, l'ud, el violoncel... i treballen els repertoris de tres grans branques: la música folk libanesa, la música clàssica àrab i la música clàssica occidental. Però sobretot aprenen que la música és una eina de comunicació i de concòrdia amb gent de tot arreu. Així, el passat mes de novembre, Hayaf Yassine i alguns alumnes van poder viatjar a Catalunya per oferir concerts de música tradicional àrab i catalana a Barcelona i a Artés, i van col·laborar, per exemple, amb els alumnes de l'Escola Municipal de Música de Sant Andreu.

De totes aquestes experiències, i de la feina diària al Socors Popular Libanès, en parlarà Yassine en un programa especial de Tradicionàrius a Ràdio 4, fruit de la col·laboració amb l'Associació Catalunya-Líban.

Navega per les etiquetes

TradicionàriussanturLíban

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]