Actualitzat el 09/01/2019

Trenta-dos anys mantenint el caliu

El Tradiciònarius, de l'11 de gener al 12 d'abril

El calendari lunar ha volgut que el XXXII Festival Tradicionàrius sigui més llarg que en anys anteriors. De l'11 de gener al 12 d'abril hi passaran més de setanta grups i artistes vinculats a la música d'arrel dels Països Catalans i d'arreu, amb actuacions al CAT de Gràcia però també a altres punts del territori.   
Foto de família amb alguns dels participants al Tradicionàrius 2019. Foto: Arxiu Tradicionàrius

El director del festival, Jordi Fàbregas, ha començat la presentació del Tradicionàrius com va fer l'any passat: recordant que la situació que viu el país no és normal, fent referència als presos polítics i els exiliats (especialment el conseller de Cultura Lluís Puig, molt vinculat a l'esdeveniment i a l'escena folk) i demanant que tothom es faci responsable de mantenir el caliu pensant en la gent que no podrà assistir aquest hivern a cap concert del festival. Gent com Jordi Cuixart, actualment empresonat. La seva dona, Txell Bonet, és qui signa la presentació del Tradicionàrius d'enguany.

Entre l'atapeïda programació hi haurà una bona representació d'algunes de les noves propostes que estan renovant el folk català. Hi participaran, per exemple, les quatre formacions que van actuar a la final del darrer Concurs Sons de la Mediterrània. Començant pel sallentí Roger Andorrà, que aquest divendres 11 de gener inaugurarà el festival presentant-hi Electrogralla, tot just després de l'actuació de la històrica colla grallera Pessigolla. La reformulació de la jota ebrenca amb Menut i la cançó del trio de Clàudia Cabero (guanyadora del Concurs Sons) coincidiran al CAT la nit del 8 de febrer, mentre que la cantant Heura Gaya presentarà el seu projecte el 8 de març. Els guanyadors del concurs en l'edició del 2016, el duet Criatures, presentaran el seu segon disc el 28 de març, mentre que les guanyadores del 2017, les Balkan Paradise Orchestra, i els guanyadors del 2011, Riu, participaran en la celebració dels 25 anys del CAT, el 29 de març conjuntament amb Jaume Arnella, Primera Nota i La Carrau.

Altres punts d'interès del festival seran la presentació de l'esperat nou treball de Miquel Gil (22 de març), la col·laboració de Pep Gimeno 'Botifarra' amb Ahmed Touzani (15 de març), l'actuació de la cantant mallorquina Joana Gomila amb la ballarina Laly Ayguadé (7 de febrer) o la commemoració del centenari de Pete Seeger a L'Auditori (16 de març), en col·laboració amb el BarnaSants i amb la participació de Tren Seeger, Quico Pi de la Serrra, Gemma Humet, Grup Coses, Botifarra i Joana Gomila.

En l'apartat internacional destaquen els noms dels castellans La Musgaña (1 de febrer), l'occità Joan Francès Tisnèr (que coincidirà amb Corrandes Són Corrandes el 9 de març) i el multiinstrumentista irlandès establert a Creta Ross Daly, que tocarà al CAT l'11 d'abril de la mà del Labyrinth Catalunya de Cardedeu.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]