Actualitzat el 30/05/2019

Sol Picó inaugurarà la Fira Mediterrània 2019

Obeses amb la Cobla Berga Jove, NewCat Ensemble i els Quicos actuaran al Kursaal i al Conservatori

La Fira Mediterrània de Manresa ha posat a la venda les primeres entrades de la 22a edició, concretament alguns dels espectacles programats al teatre Kursaal i al teatre Conservatori del 10 al 13 d'octubre. L'espectacle inaugural anirà a càrrec de la coreògrafa i ballarina Sol Picó i la Banda Chapicó. 
Sol Picó i la Banda Chapicó. Foto: Germán Antón

Dijous 10 d’octubre a les 21 h, a la Sala Gran del Teatre Kursaal, la ballarina i coreògrafa Sol Picó inaugurarà la 22a Fira Mediterrània amb Animal de séquia, una impactant relectura de la cultura popular valenciana. Amb la proposta de Picó l’espectador viatjarà del ritme vital actual, carregat d’estímuls vibrants i accelerats, a l’essència mística del poble valencià. Així, l’espectacle remet a l’aigua, l’arròs, la marjal, la llum, les festes valencianes, des de Ximo Bayo fins a la muixeranga passant per les filaetes , el trinquet i els versos de Vicent Andrés Estellés. A l’escenari, amb una posada a escena espectacular, hi haurà vuit ballarins de la companyia Sol Picó, més de trenta músics de la  Banda Chapicó i, en una intervenció especial a Manresa, el cantant Carles Dénia amb la mateixa Sol Picó.

La Sala Gran del Kursaal també acollirà una altra de les propostes destacades de la programació de la propera edició de la Fira. Es tracta de Bestiari, la versió en format de concert XL del llibre-disc amb què  NewCat – The New Catalana Ensemble ha homenatjat Josep Carner amb motiu de la commemoració l’any vinent del cinquantè aniversari de la mort del poeta, un dels més rellevants de les lletres catalanes. Sota el lideratge musical del pianista i compositor Joan Díaz, NewCat actuarà a Manresa amb les veus solistes de Carles BeldaGemma AbriéMarc ParrotGemma Humet i Joana Gomila, i recitant la selecció de poemes del Bestiari de Carner, l’actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedral. Durant el concert també es projectaran les imatges que han il·lustrat el projecte, amb el multipremiat Arnal Ballester com a director d’art i amb la intervenció d’un grup d’alumnes de l’Escola Massana becats per la NewCat. El concert serà el diumenge 13 d’octubre a les 12 h.

També a la Sala Gran del Kursaal, el divendres 11 d’octubre a les 21 h el quartet de rock Obeses s’acostarà musicalment al so de la cobla amb la Cobla Berga Jove, en companyia del  Cor d’Obeses. Al concert que proposen les cançons més destacades de la discografia d’Obeses sonaran amb els timbres característics de la cobla, amb arranjaments preparats per Arnau Tordera, el líder del grup. I d’altra banda, algunes de les peces típiques del repertori de cobla seran reinterpretades pel quartet de música moderna. Tot un maridatge de sons tradicionals i moderns que acostarà universos aparentment molt allunyats. És una producció del festival Amb So de Cobla de Palamós.

Finalment, a la Sala Gran el 12 d’octubre també a les 21 h el mític grup de les Terres de l’Ebre Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries presentarà en concert el seu darrer treball discogràfic, Viatge a Buda. A la seva darrera proposta els Quicos evoquen els temps d’esplendor de la cultura rural, quan la música estava arrelada a tots els àmbits de la societat i la gent del camp a les Terres de l’Ebre feia un dia de festa, a final de juliol, per anar a la platja o d’excursió fins a l’illa de Buda. L’espectacle combina cançons de festa, cants de treball, romanços de cec, titelles, ombres xineses, cinema i noves tecnologies que permeten la recreació en 3D.
 
Teatre Conservatori
Un altre dels espectacles inclosos a l’avançament de programació és Rostoll cremat de Produccions de Ferro, una proposta escènica en que Toni Gomila, autor de l’aclamat Acorar, sota la direcció d'Oriol Broggi , reflexiona sobre la societat mallorquina a partir del bagatge adquirit de la literatura popular i universal. Amb ironia, humor, denúncia, veritats i dubtes, el text de Gomila i la posada en escena poètica de Broggi, explora les llums i les ombres de la Mallorca turística. Rostoll cremat es podrà veure l’11 d’octubre, a les 22h, al Teatre Conservatori.
 
Sala Petita del Kursaal
Finalment, també en l’àmbit de les arts escèniques, però en combinació amb la música, la Fira ha programat a la Sala Petita del Kursaal, dissabte 12 d’octubre, l’espectacle Socarrel, amb el coreògraf ebrenc  Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l’artista electrònic belga Laurent Delforge i el grup de polifonia occitana Vox Bigerri. Aquests artistes van unir esforços fa dos anys en un laboratori de creació produït per Fira Mediterrània i el Mercat de les Flors, i ara es podrà veure a Manresa convertit en espectacle, gràcies a la col·laboració del festival Ésdansa de Les Preses, on els artistes faran aquest estiu residència de creació. La proposta combina fang, moviment, tradició i paisatges sonors electrònics basats en el binomi home-natura, per reflexionar sobre l’existència de l’ésser humà, tot confrontant i reconciliant els elements naturals amb un present desarrelat dels nostres orígens.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]