Actualitzat el 03/07/2019

Ressons de l'Al-Àndalus i ressons d'Ariadna

Clàudia Cabero i Feliu Gasull, al 45è aniversari del Cor Ariadna

Aquest divendres 5 de juliol el Cor Ariadna farà el concert del seu 45è aniversari a la sala d'actes de l'Escola Pia Nostra Senyora, a Barcelona (21 h). Entre altres, hi participarà la guanyadora del Concurs Sons 2018, la cantant Clàudia Cabero, que protagonitzarà el bloc Ressons de l'Al-Àndalus.
Formació actual del Cor Ariadna

El bloc central d'aquest concert commemoratiu del Cor Ariadna –una de les formacions de l'Agrupació Cor Madrigal– l'ocuparà el cicle Ressons de l'Al-Àndalus. Format per cançons tradicionals de fort substrat araboandalusí, aquest repertori té arranjaments de Josep Lluís Guzmán, Xavier Puig i Feliu Gasull. Aquest darrer, eminent guitarrista, serà també present a l'escenari, com a solista, interpretant una de les obres al costat de Clàudia Cabero (unida al cor per vincles vivencials i familiars, ja que el seu avi, Manuel Cabero, va fundar el Cor Madrigal el 1951), la violinista Isabel Archs, el guitarrista Adrià Pagès i el percussionista Martí Hosta, amb la direcció de Xavier García Cardona.

Ressons de l'Al-Àndalus va néixer com un projecte de recuperació de cançons populars de la Catalunya Nova, València i Mallorca, impulsat per Xavier Puig el 2009, i va estrenar-se a Lleida, en el marc dels 400 anys de l'expulsió dels moriscos, amb Sílvia Pérez Cruz i Eliseo Parra com a solistes vocals. Des d'aleshores s'ha representat en comptades ocasions. Al seu concert, el Cor Ariadna n'interpretarà els títols "Casament desfet per una desgràcia", "Sa Ximbomba", "Cançó de llaurar", "Dues cançons valencianes", "Jota i fandango", "El testament d'Amèlia" i "El comte Arnau".

Aquest repertori, procliu als melismes i les cadències meridionals, és ben present en l'escena del folk i la música d'arrel, però no tant en l'àmbit coral, tradicionalment més orientat cap al nord i cap al classicisme europeu. En aquest sentit, a la presentació d'aquest projecte Xavier Puig escriu: "En el món coral català, cultivador del repertori popular, aquestes melodies han estat tradicionalment ignorades (sigui per motius culturals, per la seva tipologia solística o per la seva dificultat), i s'ha sentit més al repertori popular de caire centreeuropeu. Amb aquest projecte volem donar a conèixer aquest repertori nostre, però poc conegut, i en versions noves, de llenguatge contemporani". 

Abans, la primera part del concert oferirà Les cançons d'Ariadna, amb obres d'autors que tenen una vinculació estreta amb el cor: "La castanyera", tradicional catalana arranjada pel mateix director actual, Xavier García; "Barca Osiríaca", de Bernat Vivancos a partir d'un text de Salvador Espriu, i l'estrena de "Muntanyes del Canigó", tradicional catalana arranjada per Daniel Palomino.

Finalment, el concert s'acabarà amb Ressons d'Ariadna, en què es repassaran cançons emblemàtiques de la història del cor i hi participaran excantaires i tots els directors que han passat per l'agrupació (Montserrat Bonet, Mireia Barrera, Xavier Puig, Gemma Tatay i Júlia Sesé), dirigint cadascú una obra: "La calma de la mar", "Cançó de bressol", "El cant dels ocells", "Margarideta" i "En Pere Gallerí".

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]