Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 05/07/2019

Amors de dona al Museu d'Història

Crònica del concert de Maria Mazzotta a Barcelona

Amor de mare, amor de treballadores marginades i incompreses, amor de vídua, amor dolç, amor amarg... la cantant salentina Maria Mazzotta va articular el repertori al voltant dels amors de dona al primer concert del cicle que la Fira Mediterrània organitza aquest estiu al Museu d'Història de Catalunya.
Maria Mazzotta a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya. Foto: Arxiu MHC

Una veu forta i encesa, projectada a gola oberta com s'ha fet tradicionalment al Mediterrani, i moltes ganes d'explicar d'on venen les cançons i per què diuen el que diuen. Són els dos principals trets que va lluir Maria Mazzotta el passat 3 de juliol a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya. Mentre el cel de Barcelona s'enfosquia i s'il·luminaven les cases i els barcos del port, la cantant va anar desplegant un repertori popular, principalment del sud d'Itàlia. I en aquests temps en què l'anglès ho envaeix tot, va tenir el bon gust d'adreçar-se al públic en italià. 

Acompanyada de l'acordionista Bruno Galeone, l'artista del Salento, el 'taló d'Itàlia', va cantar alguns stornelli, peces tradicionals i satíriques que han servit per expressar coses que no es podien dir d'altra manera, per exemple les inquietuds de les dones en una societat tradicionalment masclista. També va interpretar amb emoció desbordada un cant tradicional de vídua, recuperat per Nino Rota al Film d'amore e d'anarchia, i va agafar el tamburello per acompanyar-se en cantar la pizzica, el ball terapèutic del Salento vinculat al tarantisme.  

Reivindicant la riquesa cultural de la seva terra, encarada als Balcans, Mazzotta va abordar també peces representatives de les comunitats de parla grega i albanesa que encara habiten al sud d'Itàlia, i va ampliar horitzons amb cants de Sardenya ("No potho reposare"), jotes en castellà ("Rosa de invierno", recordant la seva participació a la pel·lícula La jota, de Carlos Saura) i dues versions del gran Domenico Modugno, que va abordar amb gran teatralitat: "Malarazza" i "U pisci spada".

El cicle de concerts 'Mediterrània: músiques que es toquen' continuarà les properes setmanes amb Anna Ferrer i Mario Mas (10 de juliol), Les Anxovetes (17 de juliol), Amine i Hamza (24 de juliol), Efrén López, Stelios Petrakis i Bijan Chemirani (31 de juliol) i Miquel Gil (7 d'agost).

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]