Actualitzat el 17/04/2020

Avantguarda mediterrània

Les Tarta Relena publiquen l'EP 'Intercede pro nobis', continuació d''Ora pro nobis'

Aquest divendres 17 d'abril es publicarà el segon disc del duo Tarta Relena. Es diu Intercede pro nobis (The Indian Runners, 2020) i és una continuació d'Ora pro nobis (The Indian Runners, 2019). Està disponible amb descàrrega digital de pagament, per pal·liar els efectes de l'anul·lació dels concerts. 
Tarta Relena Foto: Duna Vallès

Intercede pro nobis va gravar-se a Hermitage Works de Londres l'abril de l'any passat, i està produït pels Nerobambola (Juan Luís Batalla i Nathan Ridley). El disc, inicialment previst per al maig vinent, s'ha avançat i només podrà escoltar-se, de moment, amb el pagament previ de 5 euros a la botiga en línia de The Indian Runners, que permetrà la descàrrega de les cançons. D'aquesta manera, es vol fer valdre la feina feta durant el darrer any tant pel grup com per la discogràfica i contribuir a afrontar les cancelacions, els ajornaments i la incertesa del futur immediat. Quan va començar el confinament, la gira del grup format per Helena Ros ('diguem-ne' soprano)  i Marta Torrella ('diguem-ne' contralt) ja tenia programats 22 concerts de presentació.

El disc, expliquen les dues integrants de Tarta Relena, és fruit de 'la mateixa embranzida' que va il·luminar Ora pro nobis (Premi Enderrock al millor disc de folk del 2019 segons la crítica) i, d'alguna manera, tanca un cicle. Les cinc noves cançons continuen en la línia de les vuit anteriors: el marc vocal i poètic mediterrani continua marcant la pauta, amb presència significativa del grec i del llatí en les lletres. Però s'accentua encara una mica més l'experimentació. Així, si en el primer treball la tonada sefardita "Morenika" marcava el punt de màxima subtilitat les dues veus en primer pla i petits efectes sonors ambientals, ara hi ha una altra melodia d'origen medieval i ibèric, "Tres morillas", que després de cantar-la als concerts, a l'estudi passa per buleries i explota en un final de percussions, palmes, cors i bits. També tornen al rebetiko versionant la tavernària "Christos", i fusionen una melodia tradicional georgiana amb una lletra en llatí de collita pròpia. I per obrir el nou àlbum, un poema de Kavafis traduït per Carles Riba, "Desigs", sobre els somnis escapçats, continuat amb una superposició de textures i gravacions ambientals que reflecteixen l'aposta del grup: instal·lar el folk, els antics melismes i les arrels mediterrànies en un paisatge d'avantguarda.

La propera tardor, The Indian Runners i Urpa i Musell publicaran un doble LP que agruparà aquests dos àlbums amb remescles de les cançons fetes per diversos artistes. 

En aquest video, les Tarta Relena expliquen com es va gestar el primer disc, Ora pro novis, Premi Enderrock de la Crítica a millor disc de folk:
Navega per les etiquetes

Jordi Martí Fabra

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]