Actualitzat el 04/05/2020

S'apaga la veu de la Cabília

Mor el cantautor amazic Idir

El passat dissabte 2 de maig va morir a París, per una malaltia pulmonar, el cantautor Idir. Tenia 70 anys i una carrera llegendària, vinculada a la música popular algeriana i a la reivindicació de la llengua amaziga, que va divulgar amb cançons com ara la versionadíssima "Vava Inouva". 
Idir

Idir tenia una discografia més aviat escassa, però enormement influent. D'A Vava Inouva (1976), que ja incloïa la seva cançó més coneguda, a Ici et ailleurs (Sony, 2017), on va col·laborar amb músics de diversos estils i generacions. Havia nascut en un poblet de la Kabília i, després de presentar-se en societat des dels estudis de Ràdio Alger, va emigrar a París el 1975.

Després d'un període de deu anys de silenci, entre el 1981 i el 1991, als anys noranta va reprendre la seva carrera, connectant amb els grups de l'escena francesa que abanderaven la interculturalitat i els moviments alternatius, de Manu Chao i Zebda a Gnawa Diffusion i l'Orchestre National de Barbés. Seguint en aquesta línia, el 2007 va publicar el disc La France des couleurs. Tot just l'any anterior, el 2006, Idir havia estat protagonista al festival Cruïlla, quan aquest encara es feia a Mataró, amb una tòrrida nit al Parc Central compartida amb un altre pes pesant de la música popular algeriana: Khaled. I el 2008, a L'Auditori de Barcelona i dins del desaparegut Festival de Músiques del Món, va comptar amb la col·laboració de la cantant Lídia Pujol.


Navega per les etiquetes

Idir

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]