Actualitzat el 13/05/2020

Contes, cançons... i ràdio!

El projecte El Gripau Blau, premi Ràdio Associació 2020

El Gripau Blau, que el grup Ara Va de Bo emet a Ràdio Estel, ha rebut el Premi Ràdio Associació 2020 en la categoria de millor programa per "divulgar el patrimoni musical i literari per a un públic infantil en les diferents variants de la llengua". Aquest no és un programa qualsevol i té una història particular.


L'any 2014, el grup Ara Va de Bo va deixar els escenaris.

Des de la seva creació, el 1971, va ser tota una referència, en molts aspectes pionera, pel que fa a l'animació infantil als Països Catalans. Com altres, aquest va ser un dels àmbits culturals en què pràcticament es va haver de reconstruir tot.

Per tal de deixar a l'abast de tothom el material de cançons, danses, contes, il·lustracions, escenografies i guions que el grup va anar treballant i fent servir al llarg d'aquests 43 anys, va anar prenent forma un programa radiofònic que ha acabat sent, també, una plataforma de creació i difusió. L'espai pren el nom d'una de les cançons més emblemàtiques del repertori d'Ara Va de Bo: "El Gripau Blau". Actualment, és un programa de ràdio de 25 minuts que s'emet a Ràdio Estel i queda penjat al web www.aradebo.cat. Tot el material es pot escoltar i descarregar lliurement.

En aquest temps han participat al programa, a més dels integrants del grup -actuals i antics-, músics com Pep Lladó, Miquel Àngel Brunet i Miquel Àngel Lizandra, actors com Laura Pau, Lara Hereu i Enric Cusí, escriptors com Albert Jané i Maica Meseguer, pedagogs com Dani Espresate... i també els alumnes de diverses escoles. Per exemple, els de la classe Garbí a l'escola del Mar de Barcelona, que van elaborar el seu propi programa, aprenent l'estructura de les rondalles populars amb l'escriptor Joaquim Carbó i dibuixant històries sobre la marxa amb el dibuixant Pedro Strukelj.

Col·laboracions 'històriques' i noves cançons
Si la difusió de la feina feta al llarg dels anys en multitud de projectes i iniciatives és important, no ho és menys la generació de nous continguts. Així, l'equip d'El Gripau Blau està treballant per presentar un nou espai lúdic i de ficció, després del confinament, en què es donaran a conèixer personatges de finals del segle XIX i principis del XX que visitaran el món actual i hi diran la seva, en una trobada entre dues èpoques, separades per més de cent anys, que pot deparar moltes sorpreses. Entre altres, els nous 'col·laboradors' del programa seran Santiago Rusiñol, Apel·les Mestres, Josep Anselm Clavé, Víctor Català, Pompeu Fabra o Narcís Monturiol.

I per descomptat, els Ara Va de Bo segueixen fent cançons que, tard o d'hora, treuran el cap pel programa. Aquí us en presentem dues d'inèdites: "Pas a pas" i "El temps va lent", amb lletres de Maica Meseguer i Dani Espresate i música de Ricard Casals, integrant d'Ara Va de Bo entre 1975 i 1980 i responsable, juntament amb Laura Pérez, Jordi Roura i Dani Espresate, de bona part del material nou que es genera des del programa. Totes dues peces són un elogi de la calma, la proximitat, la natura i la sostenibilitat. Valors que, ara mateix, s'haurien de reivindicar més que mai.

Navega per les etiquetes

Gripau BlauAra Va de BoRàdio Estel

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]