Actualitzat el 19/08/2020

Vilafranca del Penedès honora el déu Bacus

L'exposició 'Les màscarres del déu', del 21 d'agost al 25 d'octubre al Vinseum

És un dels grans mites mediterranis. Lligat a la vinya i la disbauxa, Bacus és el deu del vi, del teatre i de la fecunditat. La Capella del Vinseum, a Vilafranca del Penedès, li dedica una exposició que tindrà també activitats paral·leles, com una conferència de Bienve Moya.
                                   Bacus bevent (1623), de Guido Reni

Evolució del grec Dionís, Bacus recull també tradicions antigues i aglutina altres divinitats com l'itàlic Liber Pater. Capaç d'encomanar furor, passió i frenesí, representa els aspectes més irracionals de l'ésser humà per contraposició al sentit de l'ordre i de la mesura encarnat per Apol·lo.

L'exposició al Vinseum descobrirà els orígens del déu –l’últim que ingressà a l’Olimp-, les seves gestes, la composició del seu seguici, el seu paper en l’origen del teatre, els elements que el simbolitzen i el seu marcat caràcter de divinitat domèstica. La mostra inclou una cinquantena d’objectes procedents de museus catalans, que testimonien l’arrelament d’aquesta divinitat en la societat de l’època romana i que permeten descobrir totes les màscares d’aquest déu polièdric i complex.

A més, en paral·lel a l'exposició es faran diverses activitats, visites guiades i tallers. La primera serà la conferència 'La festa va començar quan ell va arribar, Dionís/Bacus', a càrrec del gestor cultural i folklorista Bienve Moya (diumenge 23 d'agost, 12 h, Auditori del Vinseum, accés lliure amb reserva prèvia a entrades.vinseum.cat).

Navega per les etiquetes

Vilafranca del PenedèsVinseumBacus

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]