Actualitzat el 26/08/2020

Cap a Xipre amb Dimitri Psonis

El músic grec publica 'Synergia'

El multiinstrumentista grec Dimitri Psonis és ben conegut de l'escena catalana, on ha participat en multitud de projectes al voltant de la música d'arrel, i especialment al costat de Jordi Savall. Ara publica Synergia (AliaVox, 2020), un recull de músiques de l'illa de Xipre, cantades en grec i en turc.
Dimitri Psonis Foto: Hervé Pouyfourcat 

Després de començar la seva carrera amb diversos projectes a la seva ciutat, Atenes, i de perfeccionar-se a Madrid i Amsterdam, Dimitris Psonis -més enllà de la feina en diversos camps, de la música antiga a les bandes sonores– ha deixat mostres de la seva versatilitat i el seu virtuosisme amb instruments com el santur en nombrosos espectacles i discos de música d'arrel mediterrània fets a Catalunya. Tres exemples significatius són les seves aportacions als treballs de Maria del Mar Bonet, amb qui va començar a col·laborar al disc Hel·las (Sony, 1993); la participació en el memorable concert panmediterrani que el grec Miquel Gil i la grega Savina Yannatou van oferir a la Fira Mediterrània de Mediterrània del 2005 o el santur que sona a "Boca seca", del disc de Miguel Poveda Desglaç (DiscMedi, 2005) .

Col·laborador habitual de Jordi Savall, amb qui toca entre altres projectes al conjunt Hespèrion XXI, aquest estiu ha publicat un àlbum ben especial dins de la col·lecció Diversa del segell AliaVox, que dirigeix el mestre igualadí. Psonis tria i interpreta cançons i danses originàries de l'illa de Xipre. I ho fa acompanyat d'un conjunt de músics de categoria: Michalis Kouloumis, violinista pertanyent a una il·lustre nissaga de músics i poetes xipriotes; la cantant grega Katerina Papadopoulou i la cantant turca Eda Karaytug; el percussionista Vagelis Karipis, i l'extraordinari sonador d'ud de Turquia Yurdal Tokcan, que s'ha fet càrrec també de les mescles i la producció. L'àlbum, que va gravar-se a Atenes l'hivern de 2019, es titula amb una paraula grega que va passar també a les llengües llatines, Sinergia, i que remet precisament a la cooperació i la unió entre tots aquests músics. 

El repertori que interpreten abarca cançons de bressol, danses de ritmes intricats, balades amoroses, tonades cerimonials i cançons populars de les quals existeixen versions i variants tant en grec com en turc. "El nostre acostament a aquest repertori se situa d'una banda en el respecte dels arquetips de les tradicions antigues i, de l'altra, en l'exploració de la creativitat que aquesta música ens ofereix", escriu Psonis al llibret que acompanya el disc.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]