Actualitzat el 26/02/2021

Orgull hospitalenc

La Banda Provençana, al Tradicionàrius a Ràdio 4

La Banda Provençana és un dels projectes emblemàtics de l'Escola Municipal de Música Centre de les Arts de l'Hospitalet de Llobregat: un espai de cultura popular, creació musical i cohesió social que ha publicat un disc amb músiques pròpies. Aquest dissabte, sonaran al Tradicionàrius a Ràdio 4.   
La Banda Provençana, durant la cercavila d'inici de les Festes de la Primavera a L'Hospitalet de Llobregat Foto: Arxiu EMMCA

El director de La Banda Provençana és un dels fundadors del festival Tradicionàrius i un músic de referència del folk català, Eduard Casals. Ell, juntament amb el coordinador de l'escola, Raül Brenchat,  
seran aquest dissabte al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per presentar el disc en què aquesta formació que aplega una cinquantena de música ha enregistrat tot de músiques vinculades al patrimoni festiu i popular de L'Hospitalet de Llobregat. Començant pel "Ball de la balsa", que ha esdevingut l'obertura del toc d'inici de les Festes de Primavera a la ciutat, i que s'inspira en una antiga melodia que es tocava cada 16 d'agost, a la qual se li ha afegit una corranda de nova composició.  

Gràcies a un treball de recerca sobre les melodies pròpies de L'Hospitalet, s'han recuperat també músiques com el ball pla i corranda "Ball de Nostra Senyora de Bellvitge", del músic hospitalenc Jaume Ventura Tort. També s'han fet músiques de nova creació -arranjades per Casals i pel percussionista Jordi Barbet 'Kami'- per a tota la imatgeria festiva de la ciutat, com ara el "Fandango dels quatre evangelistes", el darrer tema en compondre's, perquè el ballin les quatre bèsties: el Lleó, el Bou, la Mulassa i l'Àliga; o el "Ball de dragonets" per als més petits; o el "Tirabol'h", que tanca el Toc d'Inici, o una tarantel·la intepretada pel grup Tro, que aplega percussionistes de tota la ciutat. Aquest és un dels col·lectius que s'integren habitualment en La Banda Provençana, com també ho fan els Grallers de Bellvitge o els Gaiters de la Casa Galega, a més de músics amateurs de la ciutat, alumnes d'escoles de música de la ciutat, etc. El resultat és una formació extraordinàriament diversa, on hi ha des d'un fagotista de dotze anys fins a un trombonista de vuitanta.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]