Actualitzat el 01/03/2021

El so tranquil de Sísif

Sofia Labropoulou propulsa la música mediterrània amb el seu qanun a 'Sisyphus'

El mite de Sísif és un dels que més presents tenim en aquests temps difícils. A partir d'ell, la sonadora de qanun grega Sofia Labropoulou ha bastit un disc excepcional, Sisyphus (Odradek, 2020), on es donen la mà les idees d'Albert Camus, els clàssics dels Sex Pistols i la música d'arrel mediterrània.
Sofia Labropoulou Foto: Daniel Vegel 

Un dels efectes visibles de la pandèmia en el món de la música és la compartimentació en escenes estatals. Costa molt que els músics creuin fronteres per anar a tocar en directe. I si en l'àmbit mediterrani això ja era força difícil abans que el virus ens fes el pendent vital encara més fort, imagineu-vos-ho ara. El que sí que podem fer de moment és escoltar música més o menys llunyana.

A la llista del mes de març del World Music Charts Europe, que elaboren un grup de periodistes radiofònics especialitzats, hi trobem en el número 2 una perleta provinent del llevant mediterrani: Sisyphus. L'autora n'és Sofia Labropoulou, sonadora de qanun i compositora grega formada entre altres llocs a Istanbul i establerta actualment a Viena. Després de debutar com a solista amb Buterfly (Odradek, 2019), fent duo amb el guitarrista Vassilis Ketentzoglou, aquí es presenta envoltada d'una sumptuosa formació amb veus, ud, santur, flautes, clarinets i secció de cordes.

De la mateixa manera que hi ha una màxima sufí que diu que "només els camins infinits mereixen ser seguits", el filòsof Albert Camus va argumentar a l'assaig El mite de Sísif que empènyer una roca fins al cim perquè torni a caure és un destí absurd, però és el nostre destí. I a aquestes dues fonts, entre moltes altres, s'agafa Labropoulou per construir una obra hipnòtica, presidida pel so calmat del seu instrument, en què s'amalgamen laments tradicionals de l'Èpir, música clàssica otomana, una lectura instrumental d'"Anarchy in the UK" i "God save the Queen" dels Sex Pistols, que converteix les arrauxades melodies punk en una assossegada cançó de bressol, les estructures de les antigues tragèdies gregues i una "demolició" final en forma de lament, perquè tot pugui tornar a començar... Aquest és el video de la versió de les dues cançons dels Sex Pistols que fa Sofia Labropoulou:

 

Navega per les etiquetes

SisyphusSofia Labropouloufolk

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]