Actualitzat el 27/09/2021

El folk homenatja Jordi Fàbregas

La Fira Mediterrània li dedica el seu concert Pòrtic, el 10 d'octubre

El Pòrtic de la 24a edició de la Fira Mediterrània de Manresa homenatjarà el músic i activista cultural Jordi Fàbregas, mort el passat 20 de gener. Serà al teatre Kursaal, el diumenge 10 d'octubre, i hi participaran molts dels amics i col·legues amb qui va tocar al llarg de la seva trajectòria.  
Jordi Fàbregas Foto: Josep Tomàs

El Pòrtic de la Fira Mediterrània de Manresa d’enguany és un merescut i alhora indispensable homenatge dedicat a la immensa figura de Jordi Fàbregas, personalitat cabdal de la cultura catalana de les darreres dècades i clau en la música tradicional catalana. La seva vinculació des dels orígens a la Fira Mediterrània i les seves arrels al Bages, a Sallent, també eren motius afegits que van fer decidir als organitzadors del Pòrtic de la Fira que la 24a edició de la Fira Mediterrània de Manresa no podia arrencar amb un millor preludi.

El Pòrtic, doncs, retrà homenatge a Fàbregas amb un concert únic (una iniciativa conjunta de la Fira Mediterrània, el CAT Tradicionàrius, l’associació d’Arrel i el teatre Kursaal de Manresa) que aplegarà molts dels artistes que van compartir escena amb ell o que hi han tingut una forta vinculació, com -entre d’altres- Artur Blasco, Simone Lambregts, Isidre Peláez, Toni Torregrossa, Cati Plana, Marc Egea o Eduard Casals, que van compartir amb ells grups o projectes com El Pont d’Arcalís, Les Violines, Primera Nota o Urbàlia Rurana.

És molt complicat glosar i condensar el pes específic i la transcendència de la figura de Fàbregas i el llegat que ens deixa, però en queda una constància evident amb els guardons que va recollir en vida per la seva tasca i trajectòria, com el Premi Nacional de Música i la Creu de Sant Jordi, i musicalment la seva significació va ser cabdal com a líder de grups pioners com Grup Coses, L’Harmònica Brava, La Murga, Primera Nota i El Pont d'Arcalís. Ja com a gestor cultural va ser l’artífex de fites tan determinants com la creació del Festival Folk Internacional Tradicionàrius i fundador del Centre Artesà Tradicionàrius, sala estable de música folk i tradicional a la Vila de Gràcia, durant 27 anys.

 
Primera Nota: Eduard Casals, Quim Soler, Jordi Fàbregas, Simone Lambregts, Paco Pi i Tito Pelàez

El concert
El Pòrtic de la Fira Mediterrània dedicat a Jordi Fàbregas és una proposta única en què es reuniran un gran nombre d’artistes referents de l’escena folk i d’arrel i que rememorarà les formacions més destacades que van acompanyar al músic al llarg de la seva vida com Primera Nota o El Pont d’Arcalís

La forta vinculació i implicació de Fàbregas amb la cultura popular, serà el punt de partida d’aquest pòrtic, amb la intervenció de l’Escola Municipal de Música “Cal Moliné” del seu poble natal, Sallent, amb la interpretació d’una composició seva, el Ball Nou i de l’arranjament del Ball de Bruixes que després va dur als escenaris a través del repertori d’ El Pont d’Arcalís. A més, el cor InCordis de Manresa farà una intervenció d’un dels temes més destacats del repertori de Jordi Fàbregas, "Au Jovent!".

En aquest concert també es reviurà per un dia formacions tan emblemàtiques com Primera Nota i es farà un repàs al repertori d’El Pont d'Arcalís amb Artur Blasco, Les Violines i Marc Egea com a convidats especials. També s'evocarà la seva relació amb la música valenciana amb els amics d’ Urbàlia Rurana Toni Torregrossa i Carles Gil, amb qui havien compartit diferents projectes i amistat. Hi haurà també una intervenció especial de Ton Rulló i Miquel Estrada –amb qui Fàbregas va formar el Grup Coses– i dels músics italians del grup Ariondassa que han volgut ser-hi presents tot i la distància.

I sonaran les cançons més emblemàtiques dels repertoris de tots aquests grups que tot afeccionat al folk ha cantat, ballat o tocat, com "Sant Rorro", "Els Cigalons de Canalda" o "Guarda la Luna", llegat històric de la música d’arrel tradicional del país.


Primera formació d'El Pont Arcalís: Eduard Casals, Tito Pelàez, Artur Blasco, Jordi Fàbregas i Quim Soler

 
El Pont d'Arcalís, amb Marc Egea a la viola de roda


Darrera formació d'El Pont d'Arcalís: Jordi Fàbregas, Tito Pelàez, Pep Lizandra, Jordi Macaya, Joan López i Cati Plana


El Pont d'Arcalís i Ariondassa: superbanda entre Catalunya i el Piemont

Navega per les etiquetes

Jordi FàbregasFira MediterràniaPòrtic

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]