Actualitzat el 28/09/2021

L'antic ritu de trobar-se i cantar

El Naan, dissabte a 'Tradicionàrius a Ràdio 4' i diumenge al CAT

El grup castellà El Naan passarà aquest dissabte 2 d'octubre pels micròfons del programa Tradicionàrius a Ràdio 4. I diumenge, actuarà al CAT de Gràcia (20 h) presentant el disc Germinal (2021), on perfilen -encara una mica més- la seva saborosa fusió de sons tradicionals, jazz, ritmes d'anada i tornada, etc.
El Naan

A Germinal, El Naan explora 'l'arrel ètnica de la tradició'. I això es materialitza, segons explica Héctor Castrillejo, rapsoda i autor de bona part de les lletres del grup, en unes actuacions que són més que concerts: "Més que concerts convencionals, pensem que el que fem és, des d'una perspectiva holística de la creació, com una metàfora actual de l'antic ritu comunitari d'ajuntar-se al voltant del foc, quan es fa fosc, per explicar històries... i ho fem per mirar de crear vibració, poesia, videoart... alguna cosa que vagi més enllà del simple entreteniment".

El seu anterior treball, La danza de las semillas (2018) va tenir diversos reconeixements, especialment per part de la crítica especialitzada. "Això va demostrar que pots tirar endavant un projecte com aquest sense viure en una gran ciutat, vivint a un altre ritme i d'una altra manera", explica Castrillejo, que com la resta del grup participa activament en reivindicacions vinculades al món rural i són activistes en lluites com la de lasobirania alimentària. De fet,venen d'un poble proper a Palència de cinquanta habitants, Tabanera de Cerrato, però han fet llargs i profitosos viatges per Amèrica, Àfrica i Europa, per nodrir-se de músiques d'arrel diverses que han anat incorporant a un repertori de creació pròpia en què ressonen elements de l'Amèrica indígena, el Magrib, l'Àfrica Negra i Castella, d'un tema que es toca només amb vasos ceràmics a un altre en què descarreguen distorsions tota mena d'instruments. Des del punt de vista de les lletres, els textos segueixen la mateixa línia entre la creació i les arrels, en l'estela de poetes que han recreat la tradició: Lorca, León Felipe, Antonio Machado...

De tots aquests temes, i també d'algunes col·laboracions significatives de personalitats afines com la de Santiago Auserón, en parlarà Héctor Castillejo al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte a les 20 h, i servirà de pròleg al concert que el grup El Naan oferirà l'endemà al CAT.Navega per les etiquetes

El NaanTradicionàriusRàdio 4

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]