Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 11/10/2021

Una notícia important

 
 Peter, Paul & Mary

No s'ha parlat gaire d'una de les notícies més importants d'aquesta tardor en què la pandèmia va marxant, deixant al seu darrere una llarga estela de dols i d'angoixa ennuvolada. La notícia és que en Paf ja no plora al fons del mar. Milers de nens de totes les edats experimentaran un íntim alleujament. La cançó de Peter, Paul and Mary, que Ramon Casajoana va adaptar al català i els Falsterbo van popularitzar fins al punt que molts la consideraven una peça tradicional, s'acabava amb el nen fent-se gran, el drac màgic plorant i tornant al fons del mar i cors trencats entre els tendres i desvalguts oients. Els dracs viuen per sempre però els nens es fan grans, i quan el petit protagonista deixa plantat el pobre Paf per deixar-se entabanar amb noves experiències, un petit trauma, una petita lliçó de vida, un petit ritual de pas, niuava fins ara en l'interior de les personetes, que aprenien amb música dolça l'amarga lliçó que res dura per sempre. Una cançó infantil que fa que els nens deixin de viure en l'eternitat, i que per tant deixin de ser nens. Hi ha un temps per a cada cosa, que deien l'Eclesiastès i Pete Seeger.

Però vet aquí que els Falsterbo es retiren i que el seu darrer disc amaga una segona lliçó de vida, precisament a través d'una nova versió de la cançó més emblemàtica del seu repertori. La lletra s'ha allargat, i Andrea Motis hi canta un parell de noves estrofes escrites per Isidor Marí: "Al fons del mar dels somnis, el Paf t'està esperant, si el crides quan t'adormis vindrà a jugar saltant, perquè de nens n'hi ha sempre i alguns mai no es fan grans, i Paf es posa alegre si el cridem tots cantant". Justícia històrica, justícia poètica, justícia antropològica, justícia onírica i justícia psicològica. Necessitàvem una notícia rescabaladora com aquesta.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Autor
Jordi Martí Fabra

Periodista d'Enderrock, 440Clàssica i Sons de la Mediterrània. Col·labora als programes de Ràdio 4 Tradicionàrius i Club Trébol. Escriu el bloc Històries del sud

Altres articles d'aquest autor
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]