Actualitzat el 20/10/2021

Pasqualet deixa un munt de portes obertes

Un llibre i sis CDs difonen la vida i l'obra de l'històric dolçainer de Vila-real

Pasqualet de Vila-real. Història d'un dolçainer (Xarxa Teatre, 2021) no només és un llibre que repassa la història de l'entranyable músic, acompanyat de sis CDs amb tota la seva música. És també, un munt de portes que s'obren per a l'estudi de la música popular i les festes al País Valencià.
Pasqualet de Vila-real

Pasqual Juan Rochera, conegut com a Pasqualet de Vila-real (1937-2020), va viure al llarg de la seva vida bona part de les vicissituds patides per la dolçaina durant el segle XX i el que portem de XXI: de la decadència de la postguerra fins a la gradual recuperació i popularització que condueix a la seva situació actual. Va començar fent de dolçainer a les festes locals i, tot i ser bàsicament autodidacta, va arribar a fer concerts per diversos països introduïnt l'instrument en àmbits aparentment distants, com ara el jazz.

Com tants altres músics de tradició oral dels Països Catalans, Pasqualet podia barrejar sense manies antigues melodies tradicionals (provinents en el seu cas de l'Escola de Dolçainers de Tales) amb els ritmes i les tonades de moda que anaven arribant en onades successives des de l'altra banda de l'Atlàntic.

Tot això és recull en un llibre de 240 pàgines, elaborat pel director i fundador de la companyia de teatre de carrer Xarxa Teatre de Vila-real, Manuel Vilanova, amb la col·laboració d'Oscar Luna (director teatral), Paloma Mora (dolçainera i professora del conservatori de música de València), Jaume Gosàlbez (dolçainer i màster en música tradicional) i Juanjo Peláez (director de la Banda de la Unión Musical La Lira de Vila-real). El treball també inclou un centenar de fotos, de la Guerra Civil al 2016, any en què Pasqualet es va retirar.

Pel que fa als discos, n'hi ha tres que són reedicions dels que ja havia publicat anteriorment Xarxa Teatre. La resta són nous: un parell reuneixen gravacions casolanes i diverses, tant de músiques rituals com adaptacions de balls i melodies de moda, incloses, per exemple, actuacions en cercaviles, a la plaça de bous o en les col·laboracions que va fer amb la companyia tetral; mentre que el darrer disc es dedica a les seves incursions en el jazz amb dolçaina, una combinació que avui pot treballar-se amb certa naturalitat, però que en aquells temps era tota una experiència pionera. 

"Pasqualet va morir en ple confinament -explica Manuel Vilanova- i només van poder estar al seu enterrament les seves tres filles. Ell havia tingut molta relació amb Xarxa Teatre, va ser el nostre col·laborador durant 22 anys. Va quedar pendent de fer-li un homenatge com es mereixia, amb les colles de músics al carrer, però les condicions sanitàries no ho han permès, així és que al final hem tirat endavant un llibre que és fruit d'una investigació tremenda. Hem estudiat la seva vida artística, dels seus inicis a la seva experiència internacional. Però a més, en paral·lel, el treball acaba sent tota una descripció de les festes tradicionals al País Valencià. I això és perquè no ens hem centrat en les seves partitures -la immensa majoria es van perdre i en conservem tan sols una desena- sinó en el context en què tocava, des de la seva formació a l'antiga escola de Tales en els anys cinquanta i principis dels seixanta, quan pràcticament va quedar com l'únic dolçainer en actiu de les comarques de Castelló, fins a la recuperació de l'instrument que, en paral·lel amb el reviscolament de les festes al carrer, s'experimenta a partir de finals dels setanta i principis dels vuitanta".

Manuel Vilanova assegura que aquest treball no és només la biografia d'un músic popular: "Vol ser també una provocació. Estudiant la seva vida i obra hem descobert moltes coses sobre les condicions i l'ambient de la música i la festa popular, i volem que això sigui com portes obertes perquè altres s'animin a continuar estudiant aquests temes. Desgraciadament, en aquests racons de l'Europa occidental, la cultura popular i el carrer s'han ignorat i menyspreat. Hi ha un oceà enorme per explorar, i el llibre de Pasqualet és la nostra petita aportació". 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]