Actualitzat el 12/11/2021

Conec un carrer a Barcelona...

La llegendària cantant polonesa Ordonka, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El Tradicionàrius a Ràdio 4 viatjarà aquest dissabte a un país del qual se'n parla molt actualment per les tensions geopolítiques globals: Polònia. Però ho farà per recordar la seva rica història musical, i més concretament la d'una cantant llegendària que va cantar coples, tangos i havaneres: Ordonka.
Ordonka
  
"Conec un carrer a Barcelona...". Això cantava Ordonka en una de les seves cançons. Però el seu repertori també incloïa peces que, seguint els ritmes de moda dels anys trenta, tocaven el cuplet i la copla, el tango i l'havanera, el fox i les cançons tradicionals, així com altres cançons més properes al cabaret teatral alemany, que fan pensar en un creuament entre les grans estrelles del Paral·lel barceloní d'aquells anys, com Raquel Meller i Pilar Alonso, i grans dives europees com Marlene Dietricht i Édith Piaf.   

Va tenir una vida de pel·lícula, plena d'episodis tan dramàtics com les històries que cantava. Hanka Ordonówna, coneguda popularment com Ordonka, és tot un mite nacional i protagonitzarà la primera part del programa a Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte a les 20 h. Sonaran uns quants enregistraments antics, rescatats de discos de pedra de 78 rpm, i també s'evocaran anècdotes reveladores d'una vida única.

Ordonka va ser una ballarina famosa que a causa d'una sèrie de desenganys amorosos, un dia va decidir suicidar-se. Es va engegar un tret de pistola al cap... però no va morir.  Els metges la van poder salvar, però la bala li va quedar dins del cap i li van prohibir fer cap moviment brusc. Des d'aleshores cantava i ballava d’una manera tan especial que semblava que practiqués una mena de dansa oriental. Per ocultar la cicatriu que havia deixat el seu intent de suicici, duia sempre un barret al cap. Ordonka es va casar amb un comte, malalt de sífilis, va contraure la tuberculosi i va morir a Beirut, el 1950. 

Navega per les etiquetes

Ràdio 4TradicionàriusOrdonka

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]