Actualitzat el 24/03/2022

L'OMAC al Palau

L'Orquestra de Músiques d'Arrel hi presenta el llibre-disc 'Trencadís' aquest 27 de març

Aquest diumenge 27 de març, el 35è Tradicionàrius viurà un dels seus episodis més especials. L'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya prentarà al Palau de la Música Catalana de Barcelona (17 h) el llibre-disc Trencadís (Propaganda pel Fet!, 2022). 
Ivó Jordà, Mireia Vila i Marçal Ramon, a les escales del Palau Foto: Arxiu Tradicionàrius 

L'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya va presentar-se públicament a la inauguració de la passada Fira Mediterània. Des d'aleshores han fet uns quants concerts arreu del territori. Però el d'aquest diumenge segur que serà especial. No només pel lloc on es farà, el Palau de la Música Catalana, sinó perquè serà el de presentació del seu flamant llibre-disc Trencadís.

Trencadís són 12 composicions interpretades pels més de 30 intèrprets que formen aquesta singular orquestra, sota la direcció del compositor garrotxí Dani López, amb la veu de la menorquina Anna Ferrer i textos originals dels poetes Clara Fiol, Rosa Vilanova, Josep Pedrals, Anna Gual, Sònia Moya, Mireia Calafell, Enric Casasses i Juana Dolores. Si les lletres són rabiosament actuals, les músiques també, però segueixen patrons ancestrals de transmissó oral, especialment a partir de la inspiració en el material recopilat per Artur Blasco a les comarques pirinenques.

A la presentació del concert al Palau hi han intervingut alguns dels músics de l'orquestra. "Som una orquestra paritària de músics joves –explica Marçal Ramon, acordionista i ideòleg de l'OMAC–, ens hem ajuntat una colla de músics inconformistes, que hem tingut contacte amb la música d'arrel, i per iniciar una proposta innovadora al voltant de la música d'arrel. La base d'acció és la música d'arrel i la cultura popular amb la voluntat d'acostar la música tradicional a nous públics. Volem provocar que la gent que no escolta música d'arrel ho faci de manera lleugera i no se'ls faci estrany. D'aquí la importància de poder estrenar el disc al Palau de la Música Catalana, que acull un gran volum de públic a qui podem mostrar el projecte".

Per la seva banda, la violinista Mireia Vila posa l'accent en la diversitat de sensibilitats musicals que conflueixen en aquest projecte: "Els músics que formem part de l'OMAC venim de disciplines mare molt diverses i aquest projecte ens ha ofert tocar un estil musical que ara mateix ens sentim molt a prop i molt nostre. Estar en contacte amb músics d'altres disciplines ens enriqueix. I realment formar part de l'OMAC ens emociona a tots".

I Ivó Jordà, graller i responsable de la comunicació de l'OMAC, posa en valor una iniciativa com aquesta: "A vegades, imaginar i dur a terme projectes tan grans al voltant de la música d'arrel és difícil. I el projecte de l'OMAC ha nascut gràcies als partners que han cregut que el projecte era important. Hem pensat en gran i, per exemple, estem presentant i tocant instruments com la gralla o el flabiol al Palau de la Música Catalana".

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]