Actualitzat el 25/11/2022

En Joan Petit balla i es treu la camisa

ÒC Brigada Internacional avança un senzill del llibre-disc 'Guida de viatge pel cançonièr occitan'

El 16 de desembre es publicarà el llibre-disc Guida de viatge pel cançonièr occitan, d'ÒC Brigada Internacional. Un viatge per l'atles històric de la cançó occitana, revisitat amb nous estils, del qual n'han avançat ja un parell de peces com a senzill: "Treu-te la camisa" i "Joan Petit" (Sota la Palmera, 2022).
Detall de la portada del senzill "Tomber la chemise" (Barclay, 1999), de Zebda, recuperada al projecte 'Guida de viatge pel cançonièr occitan'. 

Com als Països Catalans, a Occitània la Nòva Cançon va esdevenir a partir dels anys setanta una arma poderosa d'activació sentimental, geogràfica i cultural. Figures com Claudi Martí o Rosina de Pèira en van ser protagonistes. Ara, el col·lectiu ÒC Brigada Internacional revisita aquell repertori –en un sentit ampli, afegint-hi cançons tradicionals i altres de més modernes– en un llibre-disc concebut com una guia de viatge que presenta i contextualitza tot aquest món musical de la nació germana.

ÒC Brigada Internacional va néixer fa deu anys, amb els músics Carles Belda i Marc Serrats, com a aglutinadors, i el festival BarnaSants, com a impulsor. Enguany hi han tornat, amb un espectacle que ja van presentar al CAT de Gràcia el maig passat i que es materialitza ara en el llibre-disc. La missió principal és acostar la cançó d'autor occitana al jovent català i occità, i els acompanyen Alidé Sans, Tatou (Massilia Sound System), Rodín (Lo còr de la Plana), Gigi de Nissa, Arnaud Cance, Stefano Degioanni, Tesa, Milèna Pastorèlli, Joan Garriga, Alba Careta i Pep Pascual, entre altres.

El disc digital es distribuirà gratuïtament a partir del 16 de desembre a través de les plataformes musicals habituals, i la versió física anirà acompanyada d’un llibre que explica i contextualitza cada peça, a càrrec del periodista Ferriol Macip, a més d’un mapa amb complements històrics dibuixat per Txarly Brown.De moment, ja poden escoltar-se dues cançons, que són a més l'exponent que aquest projecte situa la Nòva Cançon en un context més ampli, el de la música popular occitana: el clàssic "Tomber la chemise", ska dels tolosans Zebda que el 1999 va trencar esquemes, adaptada al català i cantada per Joan Garriga, i l'encara més clàssic "Joan Petit", originat en la funesta història d'un pagès occità del segle XVII, revoltat i condemnat a la tortura de la roda, i conduït ara a un terreny disco funky house amb Gigi de Nisa i Stefano Degioanni.

 

Navega per les etiquetes

ÒC Brigada Internacional

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]