Jordi Roura i Jordi Martí | Actualitzat el 26/01/2023

Tot gira i gira i gira

David Crosby i la seva petjada al folk català, a Tradicionàrius a Ràdio 4

El 19 de gener passat va morir a Los Angeles una de les figures més influents del folk mundial: David Crosby. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 el recordarà aquest dissabte 28 de gener amb algunes de les cançons més emblemàtiques dels seus grups, i també amb adaptacions que se'n van fer al català.
David Crosby, abans d'un concert amb els Byrds a San Francisco, el 1965. Foto: Lisa Law / National Museum of American History

El californià David Crosby va tenir una vida difícil i turbulenta, marcada per addiccions vàries. Però tothom qui el va tractar en destaca la bonhomia. I tothom qui estima la música popular coneix el seu talent i la seva influència en la conformació del folk-rock a partir de mitjans dels anys seixanta, primer amb el grup The Byrds, després amb Crosby, Stills & Nash (reforçats amb Neil Young com a Crosby, Stills, Nash & Young), a més de fer col·laboracions de tota mena i deixar una suculenta discografia en solitari. 

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4, que s'emetrà aquest dissabte 28 de gener de 20 a 21 h, dedicarà la segona part de l'espai a recordar la seva música, amb versions originals però també amb algunes de les significatives adaptacions al català que van gravar-se al llarg dels anys, passant pel "Mr. Tambourine Man" de Bob Dylan que els Byrds van dur a un nou espai sonor, ple d'harmonies vocals i cordes dobles i elèctriques; el "Turn Turn Turn", de Pete Seeger, que els mateixos Byrds van fer sonar a tot el planeta, generant versions arreu –en català la van interpretar als seixanta, però no gravar, Els Tres Tambors, i més recentment el grup Tren Seeger, amb les veus d'Arturo Gaya i Gemma Humet–; "Hopelessly Hoping", de Crosby, Stills & Nash, traduïda per Joan Soler Amigó i cantada pels Falsterbo 3 el 1975 com a "Ja no tinc altra sortida"; "Teach Yout Children", un altre clàssic de Crosby, Stills, Nash & Young, traduït com "Ensenya als fills" per l'activista i editor discogràfic Àngel Fàbregas, i "Blau", una mostra del repertori del grup Dos+Un, format per Manel Joseph i els germans Jordi i Ía Clua, que amb les seves instrumentacions acústiques i les seves harmonies vocals, van ser com una rèplica catalana del camí estètic encetat per David Crosby i els seus col·legues a Califòrnia.

Navega per les etiquetes

Tren SeegerEls Tres TamborsDavid Crosby

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]